Tuberoza bulwiasta (Agave amica, dawniej Polianthes tuberosa) nazywana też tuberozą wonną, to gatunek bulwiastej byliny z rodziny agawowatych (Agavoideae). Roślina pochodzi z Meksyku, ale obecnie występuje głównie w uprawie.

Roślina osiąga zwykle ok. 50-60 cm wysokości, choć czasem (wraz z pędem kwiatostanowym) może mieć nawet 1 metr. Wiosną tworzy rozetę wąskich, zielonych, mieczowatych liści.

Tuberoza zakwita w lipcu i sierpniu. Wytwarza sztywny, wzniesiony, gruby pęd, zwieńczony kłosowym kwiatostanem. Jest on złożony z kilku lub kilkunastu lejkowatych kwiatów z gwieździście rozłożonymi płatkami. U gatunku kwiaty są pojedyncze, w pąku lekko różowe, a po rozwinięciu białe, ale u odmian mogą być też różowe, a nawet żółte i pełne. Ich największym atutem jest silny i niezwykły zapach, przypominający jednocześnie aromat kwiatów cytrusowych, jaśminu, gardenii i konwalii. 

Wymagania i uprawa

Tuberoza bulwiasta to roślina bardzo atrakcyjna, ale też wymagająca. W uprawie oczekuje zacisznego, ciepłego i bardzo jasnego, ale osłoniętego przed silnym słońcem stanowiska oraz żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, ciepłej, lekko wilgotnej gleby.

Jej cebulki powinny być sadzone do gruntu po wiosennych przymrozkach, ale ponieważ roślina jest wrażliwa na zimno, a jednocześnie posiada długi okres wegetacji, lepiej posadzić ją

wcześniej w donicy i trzymać pod osłonami, a po 15 V wysadzić do ogrodu.

Jesienią cebulki należy wykopać, a największe z nich umieścić w suchym torfie i przechować przez zimę w chłodnym pomieszczeniu (8-10°C), trzeba jednak liczyć się z tym, że w kolejnym sezonie raczej nie wydadzą kwiatów, gdyż w naszym klimacie nie mają szans dorosnąć na tyle, aby znów zakwitnąć (w okresie wegetacji oczekują temp. pow. 20°C). Zwykle więc wydają sporo liści i tworzą dużo małych bulwek, ale nie rozwijają kwiatów. Dlatego też każdego roku najlepiej kupować nowe, duże, pojedyncze bulwy u sprawdzonego sprzedawcy.

Zastosowanie

Największą ozdobą tuberozy są pięknie pachnące kwiaty, dlatego rośliny warto sadzić w pobliżu miejsca wypoczynku, tarasu lub altany. Ciekawie będą się również prezentować w grupie na trawniku lub jako szpaler wzdłuż ścieżki. Mogą być też sadzone na rabatach np. w towarzystwie petunii czy aksamitek.

Ich kwiaty nadają się też do cięcia – są coraz częściej doceniane i wykorzystywane w bukieciarstwie.

Zapach kwiatów tuberozy jest bardzo ceniony – pozyskiwany z nich olejek eteryczny jest wykorzystywany do produkcji perfum.

Wybrane odmiany

  • 'The Pearl' – kwiaty białe, pełne
  • 'Super Gold' – kwiaty ciemnożółte, pełne
  • 'Pink Sapphire' – kwiaty różowo-fioletowe, półpełne
  • 'Sensation' – kwiaty jasnoróżowe


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Pam_Supattra/Depositphotos, "Rajanigandha"/Subash BGK/CC BY-NC-ND 2.0/Flickr, suvajit/Pixabay