Przepis na marynowane bakłażany
Składniki
- 3 bakłażany
 - 3 łyżki octu
 - 2 szczypty mielonego pieprzu czarnego
 - 1 garść mięty
 - 2 łyżeczki oregano
 - 1 ząbek czosnku
 - 4 łyżki oleju
 - 500 ml wody
 - 1 łyżka cukru
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Przygotowanie
- Pokrój bakłażany w okrągłe, grube plastry.
 - Do garnka wlej wodę i ocet. Następnie dodaj pokrojone w plastry ząbki czosnku, oregano, cukier oraz miętę. Całość zagotuj.
 - Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z dodatkiem oliwy z oliwek. Posyp warzywo czarnym pieprzem do smaku.
 - Bakłażany odstaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, zalej warzywa przygotowaną zalewą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.
 
Smacznego!
Źródło: Knorr