Przepis na marynowane bakłażany
Składniki
- 3 bakłażany
- 3 łyżki octu
- 2 szczypty mielonego pieprzu czarnego
- 1 garść mięty
- 2 łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 500 ml wody
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
- Pokrój bakłażany w okrągłe, grube plastry.
- Do garnka wlej wodę i ocet. Następnie dodaj pokrojone w plastry ząbki czosnku, oregano, cukier oraz miętę. Całość zagotuj.
- Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z dodatkiem oliwy z oliwek. Posyp warzywo czarnym pieprzem do smaku.
- Bakłażany odstaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, zalej warzywa przygotowaną zalewą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Źródło: Knorr