Marynowany bakłażan z miętową nutą – pyszna przystawka!

marynowane bakłażany fot. Knorr

Polecamy przepis na marynowanego bakłażana z miętową nutą. Doskonały w formie przystawki lub dodatku do mięsnego dania głównego.

Posłuchaj
00:00
13

Przepis na marynowane bakłażany

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki octu
  • 2 szczypty mielonego pieprzu czarnego
  • 1 garść mięty
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Pokrój bakłażany w okrągłe, grube plastry.
  2. Do garnka wlej wodę i ocet. Następnie dodaj pokrojone w plastry ząbki czosnku, oregano, cukier oraz miętę. Całość zagotuj.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z dodatkiem oliwy z oliwek. Posyp warzywo czarnym pieprzem do smaku.
  4. Bakłażany odstaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, zalej warzywa przygotowaną zalewą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

Źródło: Knorr

To się przyda
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Bakłażan / Psianka podłużna Solanum melongena

Najważniejszy zabieg na wiosnę? Tak błyskawicznie zagęścisz, odżywisz i zazielenisz trawnik po zimie
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści