Marynowany bakłażan z miętową nutą – pyszna przystawka!

marynowane bakłażany fot. Knorr

Polecamy przepis na marynowanego bakłażana z miętową nutą. Doskonały w formie przystawki lub dodatku do mięsnego dania głównego.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
13

Przepis na marynowane bakłażany

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki octu
  • 2 szczypty mielonego pieprzu czarnego
  • 1 garść mięty
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Pokrój bakłażany w okrągłe, grube plastry.
  2. Do garnka wlej wodę i ocet. Następnie dodaj pokrojone w plastry ząbki czosnku, oregano, cukier oraz miętę. Całość zagotuj.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z dodatkiem oliwy z oliwek. Posyp warzywo czarnym pieprzem do smaku.
  4. Bakłażany odstaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, zalej warzywa przygotowaną zalewą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

Źródło: Knorr


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Bakłażan / Psianka podłużna Solanum melongena

Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści