Logo
Logo

Marynowany bakłażan z miętową nutą – pyszna przystawka!

Polecamy przepis na marynowanego bakłażana z miętową nutą. Doskonały w formie przystawki lub dodatku do mięsnego dania głównego.

Przepis na marynowane bakłażany

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki octu
  • 2 szczypty mielonego pieprzu czarnego
  • 1 garść mięty
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Pokrój bakłażany w okrągłe, grube plastry.
  2. Do garnka wlej wodę i ocet. Następnie dodaj pokrojone w plastry ząbki czosnku, oregano, cukier oraz miętę. Całość zagotuj.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej bakłażana z dodatkiem oliwy z oliwek. Posyp warzywo czarnym pieprzem do smaku.
  4. Bakłażany odstaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, zalej warzywa przygotowaną zalewą i odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (8)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl