Przepis na roladę biszkoptową z konfiturą
Składniki
Ciasto
1 opakowanie biszkoptu Delecta
4 jaja
30 ml wody
Nadzienie
ulubiona konfitura (najlepiej malinowa lub wiśniowa)
Dekoracja
bita śmietana
50 g orzechów laskowych
Przygotowanie
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, jednocześnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minuty.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.
- Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt zwijamy w rulon razem z papierem.
- Gdy tylko ostygnie, rozwijamy i smarujemy konfiturą.
- Ciasto ponownie zwijamy i odstawiamy.
- Jego wierzch smarujemy cienką warstwą bitej śmietany i posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Źródło: Delecta