Rolada biszkoptowa z konfiturą – szybki i łatwy przepis!

rolada z konfiturą fot. Delecta

Szybka rolada na niezapowiedzianą wizytę gości? Idealnie i różowo! Klasyczny biszkopt z Delectą robi się niemalże sam. Do przygotowania efektownej rolady przyda się tylko ulubiona konfitura! Przekonajcie się sami!

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
4

Przepis na roladę biszkoptową z konfiturą

Składniki

Ciasto
1 opakowanie biszkoptu Delecta
4 jaja
30 ml wody

Nadzienie
ulubiona konfitura (najlepiej malinowa lub wiśniowa)

Dekoracja
bita śmietana
50 g orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, jednocześnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minuty.
  3. Gotową masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.
  4. Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt zwijamy w rulon razem z papierem.
  5. Gdy tylko ostygnie, rozwijamy i smarujemy konfiturą.
  6. Ciasto ponownie zwijamy i odstawiamy.
  7. Jego wierzch smarujemy cienką warstwą bitej śmietany i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści