|
Jadalne części juki
Jadalne są kwiaty, owoce i łodygi kwiatowe juki, natomiast zawartość gorzkich saponin w korzeniach i nasionach może być zbyt wysoka, by były bezpieczne do spożycia, chociaż czasem ma się pecha i nawet kwiaty juki są gorzkie. Zwykle dotyczy to dna kwiatowego i narządów generatywnych: słupka i pręcików.

Jeśli zostawiają w ustach piekącą gorycz, wtedy do spożycia warto użyć samych płatków lub kwiaty przed spożyciem zblanszować i odlać wodę, a dopiero potem smażyć, dusić z warzywami, dodawać do dań jajecznych albo przyrządzić z nich zupę.
Co zrobić z juki?
Jeśli kwiaty juki są słodkie, możesz je wykorzystać na surowo i dodawać do sałatek, kłaść na kanapki, zakisić lub zamarynować na włoski sposób: w oleju. Kwiaty juki smakują jak kalarepka! Są rewelacyjnie chrupiące, słodko-zielne z lekkim kapuścianym posmakiem. Można je przechowywać w lodówce do tygodnia w szczelnym pojemniku lub na sposób amerykański: w lodówce, w misce, zalane codziennie zmienianą, zimną wodą.


![]() |
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”. |
Artykuł pochodzi z magazynu |