Juka, smakołyk zza oceanu | Dwa przepisy na dania z kwiatami

juka smakołyk zza oceanu dwa przepisy na dania z kwiatów fot. Elke Hötzel

Juka lub jukka (Yucca) to imponująca roślina z rodziny szparagowatych, podrodziny agawowych. W polskich ogrodach najczęściej uprawia się jukę karolińską (Yucca filamentosa), zwaną też kręplą lub szpilecznicą karolińską. Jako warzywo juka wykorzystywana jest w Ameryce Północnej i Środkowej (skąd pochodzi) oraz w krajach śródziemnomorskich, opowiada Małgorzata Kalemba-Drożdż na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Lipiec 2023
Przejrzyj i kup
23


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2023

Jadalne części juki

Jadalne są kwiaty, owoce i łodygi kwiatowe juki, natomiast zawartość gorzkich saponin w korzeniach i nasionach może być zbyt wysoka, by były bezpieczne do spożycia, chociaż czasem ma się pecha i nawet kwiaty juki są gorzkie. Zwykle dotyczy to dna kwiatowego i narządów generatywnych: słupka i pręcików.

Zanim zerwiesz i wykorzystasz kwiaty juki, po prostu ich spróbuj.

Jeśli zostawiają w ustach piekącą gorycz, wtedy do spożycia warto użyć samych płatków lub kwiaty przed spożyciem zblanszować i odlać wodę, a dopiero potem smażyć, dusić z warzywami, dodawać do dań jajecznych albo przyrządzić z nich zupę.

Co zrobić z juki?

Jeśli kwiaty juki są słodkie, możesz je wykorzystać na surowo i dodawać do sałatek, kłaść na kanapki, zakisić lub zamarynować na włoski sposób: w oleju. Kwiaty juki smakują jak kalarepka! Są rewelacyjnie chrupiące, słodko-zielne z lekkim kapuścianym posmakiem. Można je przechowywać w lodówce do tygodnia w szczelnym pojemniku lub na sposób amerykański: w lodówce, w misce, zalane codziennie zmienianą, zimną wodą.

surówka z kwiatami juki
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Surówka z juki z sosem śmietanowym
SKŁADNIKI: miska kwiatów juki, kwaśna śmietana, koperek, dymka lub szczypiorek, sól, pieprz
PRZEPIS: Kwiaty juki umyj zimną wodą, dobrze osusz, usuń słupki i pręciki. Wymieszaj śmietanę z solą i posiekanymi ziołami. Połącz sos z kwiatami i podawaj sałatkę do obiadu.
kiszone kwiaty juki
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Kiszone kwiaty juki
SKŁADNIKI: kwiaty juki, sól kamienna, przyprawy do kiszenia: czosnek, koper, chrzan, liść dębu
PRZEPIS: Do słoików włóż przyprawy i ułóż w nich ciasno słodkie kwiaty. Rozpuść 1 łyżkę soli w litrze letniej, najlepiej twardej wody (albo płaską łyżeczkę w szklance, jeżeli masz do wypełnienia tylko jeden słoik) i taką solanką zalej kwiaty. Zakręć i postukaj trochę słoikami, żeby pęcherzyki powietrza zaplątane w kwiatach mogły ulecieć, po czym dopełnij słoiki solanką. Zakręć szczelnie i odstaw na dwa tygodnie. Pod słoiki warto podłożyć tackę – na wypadek, gdyby fermentacja zachodziła bardzo burzliwie.
 

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2023

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści