Juka, smakołyk zza oceanu | Dwa przepisy na dania z kwiatami

juka smakołyk zza oceanu dwa przepisy na dania z kwiatów fot. Elke Hötzel

Juka lub jukka (Yucca) to imponująca roślina z rodziny szparagowatych, podrodziny agawowych. W polskich ogrodach najczęściej uprawia się jukę karolińską (Yucca filamentosa), zwaną też kręplą lub szpilecznicą karolińską. Jako warzywo juka wykorzystywana jest w Ameryce Północnej i Środkowej (skąd pochodzi) oraz w krajach śródziemnomorskich, opowiada Małgorzata Kalemba-Drożdż na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Lipiec 2023
Przejrzyj i kup
23


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2023

Jadalne części juki

Jadalne są kwiaty, owoce i łodygi kwiatowe juki, natomiast zawartość gorzkich saponin w korzeniach i nasionach może być zbyt wysoka, by były bezpieczne do spożycia, chociaż czasem ma się pecha i nawet kwiaty juki są gorzkie. Zwykle dotyczy to dna kwiatowego i narządów generatywnych: słupka i pręcików.

Zanim zerwiesz i wykorzystasz kwiaty juki, po prostu ich spróbuj.

Jeśli zostawiają w ustach piekącą gorycz, wtedy do spożycia warto użyć samych płatków lub kwiaty przed spożyciem zblanszować i odlać wodę, a dopiero potem smażyć, dusić z warzywami, dodawać do dań jajecznych albo przyrządzić z nich zupę.

Co zrobić z juki?

Jeśli kwiaty juki są słodkie, możesz je wykorzystać na surowo i dodawać do sałatek, kłaść na kanapki, zakisić lub zamarynować na włoski sposób: w oleju. Kwiaty juki smakują jak kalarepka! Są rewelacyjnie chrupiące, słodko-zielne z lekkim kapuścianym posmakiem. Można je przechowywać w lodówce do tygodnia w szczelnym pojemniku lub na sposób amerykański: w lodówce, w misce, zalane codziennie zmienianą, zimną wodą.

surówka z kwiatami juki
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Surówka z juki z sosem śmietanowym
SKŁADNIKI: miska kwiatów juki, kwaśna śmietana, koperek, dymka lub szczypiorek, sól, pieprz
PRZEPIS: Kwiaty juki umyj zimną wodą, dobrze osusz, usuń słupki i pręciki. Wymieszaj śmietanę z solą i posiekanymi ziołami. Połącz sos z kwiatami i podawaj sałatkę do obiadu.
kiszone kwiaty juki
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Kiszone kwiaty juki
SKŁADNIKI: kwiaty juki, sól kamienna, przyprawy do kiszenia: czosnek, koper, chrzan, liść dębu
PRZEPIS: Do słoików włóż przyprawy i ułóż w nich ciasno słodkie kwiaty. Rozpuść 1 łyżkę soli w litrze letniej, najlepiej twardej wody (albo płaską łyżeczkę w szklance, jeżeli masz do wypełnienia tylko jeden słoik) i taką solanką zalej kwiaty. Zakręć i postukaj trochę słoikami, żeby pęcherzyki powietrza zaplątane w kwiatach mogły ulecieć, po czym dopełnij słoiki solanką. Zakręć szczelnie i odstaw na dwa tygodnie. Pod słoiki warto podłożyć tackę – na wypadek, gdyby fermentacja zachodziła bardzo burzliwie.
 

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2023


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści