Logo
Logo
2
Do góry

Karpatka arbuzowa

Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.

Przeczytaj także
Już czas na wysiewanie nasion warzyw. Sprawdź, to łatwe!
Przeczytaj także
Już czas na wysiewanie nasion warzyw. Sprawdź, to łatwe!
Jeśli planujesz samodzielną uprawę warzyw z siewu, ten poradnik jest dla Ciebie! Dowiedz się wszystkiego, co będzie niezbędne, by zacząć wspaniałą...

Przepis na karpatkę arbuzową

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • ¼ średniego arbuza – 500 ml
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26.

  1. Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę.
  2. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  3. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  4. W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie.
  5. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku).
  6. Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy.
  7. Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  8. Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  9. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  10. Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 2, Sentencja nr:7
Tydzień 2, Sentencja nr:7
Dla wielu ptaków przysmakiem jest tłuszcz zwierzęcy (słonina lub łój), a także zalane roztopionym tłuszczem nasiona i orzechy – tzw. zimowe kule.
Tydzień 2, Sentencja nr:5
Tydzień 2, Sentencja nr:5
Możemy zająć się świerkiem lub jodłą w donicy, które służyły jako choinka – drzewko umieszcza się w jasnym, chłodnym pomieszczeniu (nie wolno wystawiać go na dwór, gdyż może zmarznąć). Należy je regularnie podlewać, aż do wiosny (koniec marca, kwiecień), kiedy wysadza się je do ogrodu.
Tydzień 2, Sentencja nr:4
Tydzień 2, Sentencja nr:4
Regularnie usuwajmy nadmiar śniegu z iglaków o pokroju kolumnowym, ponieważ może on spowodować wyłamanie gałęzi i deformację krzewów. Warto także podwiązać gałęzie iglaków – trudniej będzie im ugiąć się pod ciężkim, mokrym śniegiem.
Tydzień 2, Sentencja nr:3
Tydzień 2, Sentencja nr:3
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste, oprócz "płaczących" gatunków takich jak klon, grab czy brzoza (formuje się je od czerwca do września!).
Tydzień 2, Sentencja nr:1
Tydzień 2, Sentencja nr:1
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu