Przepis na karpatkę arbuzową
Składniki
- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- ¼ średniego arbuza – 500 ml
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26.
- Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę.
- Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut.
- Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie.
- Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku).
- Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy.
- Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
- Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Delecta