Karpatka arbuzowa – szybki przepis!

Karpatka arbuzowa fot. Delecta

Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.

Posłuchaj
00:00
2

Przepis na karpatkę arbuzową

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • ¼ średniego arbuza – 500 ml
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26.

  1. Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę.
  2. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  3. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  4. W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie.
  5. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku).
  6. Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy.
  7. Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  8. Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  9. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  10. Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tematy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Powiązane rośliny

Arbuz zwyczajny / Kawon Citrullus lanatus

Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery