Logo
Logo
2
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Ogórek zielony to jedno z najpopularniejszym warzyw, bez których wiele osób nie wyobraża sobie kanapek czy też smacznej sałatki. Niskokaloryczny, bogaty w witaminy i minerały, dobrze nawadniający – można powiedzieć, że to warzywo-cud. A jednak czasami nie bardzo smakuje, gdyż jest gorzki. Skąd się to bierze? Warto zapoznać się z wyjaśnieniem.

 

Co może powodować gorzki smak ogórka?

Kukurbitacyna

Częściej problem ten pojawia się w przypadku ogórków gruntowych niż szklarniowych, jednak ma miejsce. Dlaczego ogórki są gorzkie? To przez zawartą w ogórkach kukurbitacynę – związek należący do tetracyklicznych terpenów o strukturze steroidowej. Jako że naturalnie występuje w ogórkach, gorycz staje się ich cechą, a obecność tego związku pomaga w walce z atakami szkodników.

Dzięki pracy licznych hodowców na rynku dostępnych jest wiele gatunków ogórków, które zostały pozbawione kukurbitacyny, przez co ich gorycz zniknęła i nie jest wyczuwalna. Najwięcej jej znajduje się w liściach, łodygach i korzeniach, to nieprawidłowa uprawa może doprowadzić do tego, że kukurbitacyna zgromadzi się w owocu ogórka i gorycz będzie wyczuwalna podczas jedzenia.

Złe obieranie

Choć może się to wydawać odrobinę niedorzeczne lub śmieszne, ale wpływ na to, czy w posmaku ogórek będzie gorzki, może mieć sposób obierania go ze skóry. A to dlatego, że wspomniany wyżej związek kukurbitacyny zgromadzić się może w miejscu, gdzie łodyga łączy się z owocem ogórka. Wizualnie jest to strona ciemniejsza, od niej więc nie należy rozpoczynać obierania – ostrze noża rozprzestrzeni związek na pozostałą część warzywa, przez co nabierze on goryczy.

Co zrobić, jeśli ogórek okaże się gorzki?

Jeżeli zdarzy się tak, że zakupione ogórki okażą się być gorzkie, nie należy ich wyrzucać – marnowanie żywności to obecnie plaga naszych czasów. Warto wykorzystać te ogórki i zakisić je. W takim wypadku poza tradycyjnie dodawanymi chrzanem, koprem i czosnkiem warto włożyć do słoików również gałązki świeżych ziół, takich jak tymianek, cząber, bazylia, które nadadzą wyjątkowy aromat.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Kai Reschke / Pixabay
G.T.

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (11)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu