Przepis na jabłecznik na kruchym cieście
Składniki na ciasto
- 1 szklanka (250 gramów) mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 kostki (140 gramów) masła
- 6 łyżek zimnej wody
Masa jabłkowa
- 4-6 obranych i pokrojonych jabłek, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wanilii
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Wymieszaj mąkę z solą i masłem. Dodawaj łyżką wodę, mieszając do uzyskania gładkiej i jednolitej masy, ale nie więcej.
- Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, a następnie przełóż je do formy.
- Wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i wanilią.
- Wyłóż masę na ciasto.
- Piecz jabłecznik aż do czasu, gdy się zarumieni, a jabłka zmiękną, od 35 do 50 minut.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |