Tak smakuje jesień!
- Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam jesień, i przenieśmy jej barwy na talerz naszych maluchów – z korzyścią dla ich zdrowia fizycznego i psychicznego. Przygotujmy dania razem z dziećmi, bawiąc się w kolory, i zachęćmy je, poprzez zabawę, do wspólnych posiłków – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na jesienne dania z warzyw i owoców!
Przepis na jabłka w karmelu
Składniki
- 3 jabłka (np. kosztele lub szampiony czy rubiny)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- cynamon
Przygotowanie
- Jabłka kroimy na ósemki, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier.
- Kiedy masło się delikatnie zapieni, wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon i prażymy ok. 4-5 minut.
Smacznego!
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/ |