Przepis na Gazpacho
Składniki
- 1 kilogram dojrzałych pomidorów
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 ogórka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu sherry
- 1 kromka białego chleba
- Sól
- 350 ml zimnej wody
Przygotowanie
- Oczyść pomidory i zieloną paprykę. Usuń ogonki pomidorów, pokrój je na ćwiartki i wrzuć do blendera.
- Pokrój zieloną paprykę, ogórka i czosnek i dodaj do blendera.
- Na koniec dodaj oliwę, ocet, szczyptę soli i wodę. Miksuj na pełnych obrotach.
- Gazpacho podawaj na zimno z posiekaną zieloną papryką i cebulą.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |