Naturalne dekoracje na stół z poinsecjami
Wspaniała uczta to nie tylko dobre jedzenie. Pięknie udekorowany stół odgrywa równie ważną rolę, a kwiaty, które są pokarmem dla duszy, dopełniają całość. Sprawiają, że każdy stół staje się miejscem, przy którym chce się siedzieć. Poinsecje w różnych kolorach pięknie prezentują się na stołach jesienią oraz zimą. Dzięki wyrazistym kolorom przylistków, rozmaitym kształtom oraz swojej różnorodności, stanowią doskonałe kompozycje kwiatowe, wpisując się w trend green living.
Drewniany rustykalny stół, betonowa ściana oraz nieudekorowana jodła stanowią tło dla tego naturalnie wyglądającego stołu świątecznego. Delikatny róż poinsecji (gwiazdy betlejemskiej) idealnie współgra z brązem stołu i doniczek oraz czarnymi sztućcami w prostym, industrialnym stylu.
Fot. Pelargonium for Europe |
Ręcznie wykonane papierowe choinki oraz kieszonki na sztućce wzbogacają całość o nowoczesny i figlarny efekt. Papier dekoracyjny dostępny jest w wielu różnych wzorach, zatem warianty kolorystyczne są niezliczone. Do zrobienia papierowych choinek potrzebny jest sztywny papier w różnych kolorach i wzorach, linijka, nożyczki oraz ołówek.
Fot. Pelargonium for Europe |
Jak zrobić papierowe choinki?
Na papierze odrysuj ołówkiem od linijki dwa trójkąty równoramienne, każdy o podstawie długości 12 cm oraz wysokości 22 i 16 cm. Następnie je wytnij. Zaznacz pionową linię centralnie przechodzącą przez oba trójkaty. Natnij większy trójkąt z dołu na głębokość 14 cm, a mniejszy – na 2,5 cm od góry. Na koniec nałóż trójkąty na siebie w linii pioniowej tak, aby dolne ich części miały tę samą wysokość.
Fot. Pelargonium for Europe |
Jak zrobić kieszonki na sztućce?
Aby zrobić kieszonki na sztućce z wykorzystaniem papieru odpornego na rozerwanie, narysuj i wytnij trójkąt równoramienny o długości podstawy wynoszącej 12 cm oraz wysokości 22 cm. Następnie, zrób dwa równoległe nacięcia na środku trójkąta, każde długości ok. 6,5 cm i przełóż przez nie sztućce.
Fot. Pelargonium for Europe |
Stylizacja stołu z poinsecjami
Stół wystylizowany zgodnie z trendem green living, łączący elegancję z naturą, olśniewa prostotą dzięki wyeliminowaniu tkanin i świec. Czerwone gwiazdy betlejemskie dodają mu świątecznej aury, a gałązki, owoce jagód i mech tworzą ciepłą i naturalną atmosferę. Świąteczne akcenty przebijają się w postaci połyskujących bombek, wazonów i stylowych złotych świeczników.
Fot. Pelargonium for Europe |
Roślinne nakrycia
Miłym akcentem jest powitanie każdego gości zastawą stołową udekorowaną poinsecjami i owocami, np. ligustru lub innymi jagodami, które znajdziemy w ogrodzie.
Pamiętaj, że aby uniknąć wypłynięcia soku mlecznego z łodyg poinsecji, na kilka sekund tuż po przycięciu roślin musisz zanurzyć łodygi w ciepłej wodzie o temp. 60°C, a następnie przełożyć gałązki je do zimnej wody. Następnie owiń łodygi zieloną taśmą florystyczną i umieść je w probówkach wypełnionych wodą.
Fot. Pelargonium for Europe |
Na środku świątecznego stołu doskonale prezentują się podłużne misy z posadzonymi miniaturowymi poinsecjami. Prostym i eleganckim dodatkiem do roślin będą gałązki drzew pokryte porostami i pojedyncze, jednobarwne bombki.
Fot. Pelargonium for Europe |
Źródło: Pelargonium for Europe
Komentarze