Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepis na ogrodową grillo-wędzarnię

Dawniej wędzarnie sytuowano na strychach przy kominie, a dojrzewające tam mięsiwo podawano z okazji wielkich uroczystości i świąt. Dzisiaj wędzarnie przeniosły się do ogrodów, a oprócz komory do wędzenia wędlin i ryb wyposażone są w grill i nisze do pieczenia chleba. Jak wykonać wędzarnię ogrodową i ile to kosztuje?

Na to pytanie odpowiada specjalista, Chef Paul – Forumowicz serwisu www.budujemydom.pl, szef słynnej restauracji na wschodnim wybrzeżu Florydy.

Podpowiada na konkretnym przykładzie jakich materiałów użyć do budowy wędzarni, w jaki sposób wykonać poszczególne prace oraz ile pieniędzy trzeba na to przeznaczyć.

Część nadziemna paleniska wędzarni, fot. Paul Wieczor Palenisko po rozpaleniu drewnem, fot. Paul Wieczor
Część nadziemna paleniska wędzarni, fot. Paul Wieczor Palenisko po rozpaleniu drewnem, fot. Paul Wieczor


Materiały i kosztorys ogrodowej grillo-wędzarni

Komora wędzarni, fot. Paul Wieczor
Komora wędzarni, fot. Paul Wieczor

Do przedstawionej na zdjęciach grillo-wędzarni użyto następujących materiałów (ceny w zaokrągleniu):

  • cegła pełna silikatowa – 750 szt., 488 zł;
  • cegła szamotowa – 75 szt., 243 zł;
  • pustak ceramiczny kominowy – 7 szt., 16 zł;
  • gruz budowlany lub kamień polny – 2 t, 50 zł;
  • żwir – 5 t, 150 zł;
  • cement – 1/2 t, 275 zł;
  • wapno – 90 kg, 36 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 8 mm, 25 mb, 21 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 10 mm, 10 mb, 12 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 12 mm, 12 mb, 19 zł;
  • papa izolacyjna – 5 m2, 8 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 50 cm x 52 cm, 2 szt., 150 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 77cm x 92 cm, 1 szt., 90 zł;
  • siatka stalowa (z drobnym oczkiem) – 1 mkw, 8 zł;
  • ruszt z prętów stalowych – 1 szt., 110 zł;termometr (dla kotłów wodnych) – 1 szt., 24 zł.


Wykonawstwo:

  • murarz 10 zł/h x 60 – 600 zł;
  • pomocnik 6 zł/h x 50 – 300 zł.
    Łącznie – 2600 zł

Wykonanie ogrodowej grillo-wędzarni

Fundament

  1. Wykonanie wykopu.
  2. Ułożenie kanału z cegły ceramicznej kominowej.
  3. Wypełnienie gruzem lub kamieniami – zagęszczenie.
  4. Wypełnienie żwirem – zagęszczenie.
  5. Wykonanie szalunków.
  6. Wykonanie zbrojenia z prętów Φ 8 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
  7. Betonowanie.
  8. Rozebranie szalunków i wykonanie izolacji papą izolacyjną (podwójna warstwa).
  9. Zasypanie i zagęszczenie wykopu.
Komora grilla, fot. Paul Wieczor Termometr pokazuje temperaturę w komorze wędzarni, fot. Paul Wieczor
Komora grilla, fot. Paul Wieczor Termometr pokazuje temperaturę w komorze wędzarni ogrodowej, fot. Paul Wieczor


Palenisko dla wędzarni

  1. fot. Paul Wieczor
    Wykonanie wykopu pod grillo-wędzarnię.
  2. Wymurowanie paleniska z cegły szamotowej (jako zaprawy użyć gliny).
  3. Przyłączenie do paleniska kanału kominowego.
  4. Wymurowanie części naziemnej paleniska z cegły ceramicznej pełnej.
  5. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 77 cm x 92 cm.

Wędzarnia i grill

  1. Wykonanie szalunków dla przesklepień i półek.
  2. Murowanie ścian zewnętrznych do wysokości paleniska grilla.
  3. Wykonanie zbrojenia pod paleniskiem grilla z prętów Φ 12 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
  4. Wykonanie z cegły szamotowej paleniska grilla (jako zaprawy użyć gliny).
  5. Murowanie pozostałej części konstrukcji.
  6. Wykonanie zbrojeń na przesklepienia z prętów Φ 10 mm.
  7. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 50 cm x 52 cm.
  8. Instalacja siatki stalowej (z drobnym oczkiem) w kominie i komorze wędzarki.
  9. Instalacja termometru.

Uruchomienie wędzarni

Po całkowitym wyschnięciu ścian całej konstrukcji (okres zależny od warunków atmosferycznych), rozpalamy suchymi polanami drewnianymi w palenisku wędzarni i utrzymujemy temperaturę około 90°C przez około 6 godzin.

Ma to na celu dosuszenie ścian i wyeliminowanie wszelkich zapachów pozostałych po pracach budowlanych.

Gotowa grillo-wędzarnia Chef Paula
Gotowa grillo-wędzarnia Chef Paula


Tekst i zdjęcia Paul Wieczor


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu