Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2019
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepis na ogrodową grillo-wędzarnię

Dawniej wędzarnie sytuowano na strychach przy kominie, a dojrzewające tam mięsiwo podawano z okazji wielkich uroczystości i świąt. Dzisiaj wędzarnie przeniosły się do ogrodów, a oprócz komory do wędzenia wędlin i ryb wyposażone są w grill i nisze do pieczenia chleba. Jak wykonać wędzarnię ogrodową i ile to kosztuje?

Na to pytanie odpowiada specjalista, Chef Paul – Forumowicz serwisu www.budujemydom.pl, szef słynnej restauracji na wschodnim wybrzeżu Florydy.

Podpowiada na konkretnym przykładzie jakich materiałów użyć do budowy wędzarni, w jaki sposób wykonać poszczególne prace oraz ile pieniędzy trzeba na to przeznaczyć.

Część nadziemna paleniska wędzarni, fot. Paul Wieczor Palenisko po rozpaleniu drewnem, fot. Paul Wieczor
Część nadziemna paleniska wędzarni, fot. Paul Wieczor Palenisko po rozpaleniu drewnem, fot. Paul Wieczor


Materiały i kosztorys ogrodowej grillo-wędzarni

Komora wędzarni, fot. Paul Wieczor
Komora wędzarni, fot. Paul Wieczor

Do przedstawionej na zdjęciach grillo-wędzarni użyto następujących materiałów (ceny w zaokrągleniu):

  • cegła pełna silikatowa – 750 szt., 488 zł;
  • cegła szamotowa – 75 szt., 243 zł;
  • pustak ceramiczny kominowy – 7 szt., 16 zł;
  • gruz budowlany lub kamień polny – 2 t, 50 zł;
  • żwir – 5 t, 150 zł;
  • cement – 1/2 t, 275 zł;
  • wapno – 90 kg, 36 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 8 mm, 25 mb, 21 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 10 mm, 10 mb, 12 zł;
  • pręt zbrojeniowy – Φ 12 mm, 12 mb, 19 zł;
  • papa izolacyjna – 5 m2, 8 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 50 cm x 52 cm, 2 szt., 150 zł;
  • drzwi z profilowanej blachy stalowej – 77cm x 92 cm, 1 szt., 90 zł;
  • siatka stalowa (z drobnym oczkiem) – 1 mkw, 8 zł;
  • ruszt z prętów stalowych – 1 szt., 110 zł;termometr (dla kotłów wodnych) – 1 szt., 24 zł.


Wykonawstwo:

  • murarz 10 zł/h x 60 – 600 zł;
  • pomocnik 6 zł/h x 50 – 300 zł.
    Łącznie – 2600 zł

Wykonanie ogrodowej grillo-wędzarni

Fundament

  1. Wykonanie wykopu.
  2. Ułożenie kanału z cegły ceramicznej kominowej.
  3. Wypełnienie gruzem lub kamieniami – zagęszczenie.
  4. Wypełnienie żwirem – zagęszczenie.
  5. Wykonanie szalunków.
  6. Wykonanie zbrojenia z prętów Φ 8 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
  7. Betonowanie.
  8. Rozebranie szalunków i wykonanie izolacji papą izolacyjną (podwójna warstwa).
  9. Zasypanie i zagęszczenie wykopu.
Komora grilla, fot. Paul Wieczor Termometr pokazuje temperaturę w komorze wędzarni, fot. Paul Wieczor
Komora grilla, fot. Paul Wieczor Termometr pokazuje temperaturę w komorze wędzarni ogrodowej, fot. Paul Wieczor


Palenisko dla wędzarni

  1. fot. Paul Wieczor
    Wykonanie wykopu pod grillo-wędzarnię.
  2. Wymurowanie paleniska z cegły szamotowej (jako zaprawy użyć gliny).
  3. Przyłączenie do paleniska kanału kominowego.
  4. Wymurowanie części naziemnej paleniska z cegły ceramicznej pełnej.
  5. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 77 cm x 92 cm.

Wędzarnia i grill

  1. Wykonanie szalunków dla przesklepień i półek.
  2. Murowanie ścian zewnętrznych do wysokości paleniska grilla.
  3. Wykonanie zbrojenia pod paleniskiem grilla z prętów Φ 12 mm (siatka 10 cm x 10 cm).
  4. Wykonanie z cegły szamotowej paleniska grilla (jako zaprawy użyć gliny).
  5. Murowanie pozostałej części konstrukcji.
  6. Wykonanie zbrojeń na przesklepienia z prętów Φ 10 mm.
  7. Instalacja drzwi z profilowanej blachy stalowej 50 cm x 52 cm.
  8. Instalacja siatki stalowej (z drobnym oczkiem) w kominie i komorze wędzarki.
  9. Instalacja termometru.

Uruchomienie wędzarni

Po całkowitym wyschnięciu ścian całej konstrukcji (okres zależny od warunków atmosferycznych), rozpalamy suchymi polanami drewnianymi w palenisku wędzarni i utrzymujemy temperaturę około 90°C przez około 6 godzin.

Ma to na celu dosuszenie ścian i wyeliminowanie wszelkich zapachów pozostałych po pracach budowlanych.

Gotowa grillo-wędzarnia Chef Paula
Gotowa grillo-wędzarnia Chef Paula


Tekst i zdjęcia Paul Wieczor


Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (2)
Nowe treści
Porady na ten tydzień
Tydzień 12, Sentencja nr:5
Tydzień 12, Sentencja nr:5
Przy sprzyjającej pogodzie, gdy pokrywa śnieżna stopnieje i przejdą już ostre mrozy, można zacząć zdejmować zimowe okrycia wrażliwych na mróz roślin
Tydzień 12, Sentencja nr:4
Tydzień 12, Sentencja nr:4
Jeśli na drzewach są jeszcze zaschnięte owoce - trzeba je usunąć, bo mogą być źródłem chorób roślin
Tydzień 12, Sentencja nr:3
Tydzień 12, Sentencja nr:3
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się zabliźniają
Tydzień 12, Sentencja nr:2
Tydzień 12, Sentencja nr:2
Przycinamy krzewy. Warto przeprowadzić cięcie sanitarne (polega na usunięciu obumarłych, połamanych lub chorych pędów) krzewów liściastych i iglastych. Można też przycinać krzewy, które będą kwitły na pędach tegorocznych (budleje, krzewuszki, pięciorniki, wrzosy). Połowa marca jest również dobrym terminem strzyżenia żywopłotów bukszpanowych i...
Tydzień 12, Sentencja nr:1
Tydzień 12, Sentencja nr:1
Pod koniec marca można przystąpić do pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika. Ważne, by na początku z jego powierzchni wygrabić tzw. filc: suchą trawę, liście i śmieci
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.