artykuł
Do góry
Słownik
Kompost
Nawóz ogrodniczy o dużej zawartości próchnicy, który otrzymywany jest w wyniku rozkładu odpadków organicznych z ogrodu – liście, cienkie gałązki, skoszona trawa i odpadków organicznych z kuchni – resztki roślin, torebki po herbacie.
Kompost, nazywany „czarnym złotem ogrodników”, to nawóz organiczny wytwarzany z odpadów roślinnych i zwierzęcych w wyniku częściowego, tlenowego rozkładu (butwienie).
Rozkład powodują mikroorganizmy, w tym głównie bakterie termofilne, promieniowce i grzyby. W kompoście stwierdza się różne odmiany bakterii Penicillium, Rhizopus, Aspergillus, Mucor itd. Bakterie mezofilne występują tylko przy niższych temperaturach, przy pierwszej fazie procesu, natomiast w całym procesie przeważają bakterie termofilne, warunkujące właściwy przebieg kompostowania.
Powiązane treści
Pokaż więcej (1)
Pozostałe hasła na literę "K"
Kompostowanie
Naturalna metoda unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów, polegająca na rozkładzie substancji organicznej przez mikroorganizmy – ...
Więcej →