Przepis na kolorowe papryki faszerowane kaszą orkiszową
Składniki (3 porcje)
- Po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
 - 200 g kaszy orkiszowej
 - 6 plastrów pomidora
 - 125 g mozzarelli
 - 1 marchewka
 - 1 cebula
 - 2 łyżki masła
 - 1 jajko
 - Sól, pieprz
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Przygotowanie
- Kaszę gotuj w lekko osolonej wodzie 15 minut.
 - Papryki przykrój wzdłuż na pół zostawiając ogonki. Usuń gniazda nasienne.
 - Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Lekko posól i smaż około 4 minut.
 - Przełóż do miski z ostudzoną kaszą. Dopraw farsz solą i pieprzem, wymieszaj z jajkiem.
 - Piekarnik rozgrzej do 190°C. Papryki ułóż w naczyniu do zapiekania i napełnij farszem.
 - Do naczynia wlej wrzącą wodę, do 1/3 wysokości papryk. Wstaw papryki do pieca i zapiekaj 15 minut.
 - Następnie na każdą paprykę połóż plaster mozzarelli oraz pomidora.
 - Zapiekaj jeszcze 20 minut.
 
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
| 
 "Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ  |