Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
Do góry

XII Ogólnopolskie Dni Owada

W dniach 25-27 maja 2012 pod hasłem „Pracowity jak trzmiel” na krakowskim Uniwersytecie Rolniczym odbyły się XII Ogólnopolskie Dni Owada. Obok wykładów i wystaw atrakcją imprezy jest owadzia kuchnia „Hakuna Matata” połączona z degustacją.

Ludzie odkrywają, że to nie owady żyją obok nas, ale my obok nich, bo jest ich zdecydowanie najwięcej wśród innych zwierząt. Walczymy też ze strachem przed owadami. Nie ma żadnych powodów, by się ich obawiać. Jeżeli ich nie niepokoimy, owady same z siebie nas nie atakują, może poza komarami” – mówił PAP prof. Wiech.

W naturze owady można spotkać nie tak często, a tutaj mamy je na wyciągnięcie ręki. Wszystkie są ciekawe” – oceniła w rozmowie z PAP Natalia, która wystawę zwiedzała z koleżankami.

Ludzie często nie zdają sobie sprawy, że świat wokół nas jest pełen życia, że na trawniku czy w lesie toczy się niesamowita walka o przetrwanie. Przeciętny człowiek dostrzega kilka gatunków motyli, a jest ich w Polsce 3 tysiące” – mówił dziennikarzom dr Wojciech Kudła z Muzeum Zoologicznego UJ.

To wszystko żyje gdzieś w naszym cieniu. Na tej wystawie walczymy ze stereotypami. Ludzie widzą, że mówiąc kolokwialnie +robak+ to niekoniecznie coś obrzydliwego. Owady mogą być naszymi sprzymierzeńcami. Jasne, że są także gatunki niebezpieczne, ale nieliczne, większość pomaga nam walczyć z naszymi wrogami np. ze szkodnikami” – przekonywał.

Organizatorem Dni Owada był Uniwersytet Rolniczy oraz Międzywydziałowe Koło Naukowe Hodowli Owadów i Pajęczaków Egzotycznych Uniwersytetu Rolniczego i Sekcja Entomologiczna Koła Przyrodników Studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Pomysłodawca i koordynator Dni Owada prof. Kazimierz Wiech z Uniwersytetu Rolniczego podkreślał, że impreza ta służy popularyzacji wiedzy. Wyjaśnił, że bohaterem tegorocznych dni został trzmiel, bo jest to owad niezwykle pracowity - rozpoczyna pracę wcześniej od pszczół i później od nich ją kończy, zapylając w tym czasie o wiele więcej roślin. Udział w wykładach poświęconych w tym roku m.in. trzmielom, mrówkom i pszczołom zapowiedziało ok. 300 osób.

W budynku Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego do niedzieli można było oglądać żywe - krajowe i egzotyczne - owady, pajęczaki oraz owady preparowane, exlibrisy i fotografie o tematyce entomologicznej.

Prezentowanych było ok. 70 rodzimych gatunków owadów i ok. 40 gatunków egzotycznych, wśród nich modliszki, liśćce, patyczaki, karaczany oraz pajęczaki - głównie pająki-ptaszniki. Zobaczyć można było też zwierzęta i rośliny owadożerne, np. płazy bezogonowe z rodziny drzewołazowatych, muchołówki, rosiczki, dzbaneczniki, kapturnice, pływacze.


Dla najmłodszych przygotowano warsztaty, wróżby „owadziej wróżki”, „owadzie” tatuaże i pokazy origami. W piątek i sobotę po południu w owadziej kuchni można było skosztować np. larw mącznika młynarka, karaczanów i pasikoników przyrządzonych na różne sposoby.

Po raz pierwszy Dniom Owada towarzyszyła Krakowska Wystawa Zwierząt Amatorskich czyli małych zwierząt hodowanych w domach. Zobaczyć można było m.in. szynszle, świnki morskie, rybki, płazy, gady i owady.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce www.naukawpolsce.pap.pl


Komentarze

Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.