Najczęstsze fizjologiczne przyczyny brązowienia i opadania igieł
Susza fizjologiczna
Przyczyna: rośliny zimozielonego transpirują wodę przez cały rok, również zimą. Niestety, z zamarzniętej gleby trudno im pobrać wodę. Dochodzi wtedy do suszy fizjologicznej: roślina cierpi na brak wody, mimo jej pozornej dostępności. To częsty powód brązowienia igieł, a nawet zamierania roślin wiosną.
Rozwiązanie: iglaki podlewaj przez cały rok, także zimą, w cieplejsze dni.
Niewłaściwe nawożenie
Przyczyna: rośliny iglaste w ogrodach częściej są przenawożone, niż cierpią na brak składników pokarmowych – każdą zmianę w ich wyglądzie (w tym zmianę barwy i opadanie igieł) nieprawidłowo interpretuje się jako wynik słabego nawożenia. W rezultacie dochodzi do kolejnego (niepotrzebnego) nawożenia i tym samym zasolenia gleby: wzajemnego blokowania niektórych pierwiastków i osłabienia odporności roślin na mróz.
Rozwiązanie: zasilaj z głową. Stosuj wolno działające nawozy organiczne w postaci ściółki z kompostu. Preparaty azotowe stosuj wiosną i wczesnym latem. Nawóz jesienny podawaj do końca września. W przypadku rzeczywistego stwierdzenia niedoboru danego składnika (lub składników) zastosuj nawożenie dolistne.
Nadmierne zagęszczenie
Przyczyna: iglaki, które rosną zbyt gęsto lub są zasłonięte, mogą tracić igły w nadmiarze. Drzewa i krzewy ogałacają się od dołu (czyli w miejscach, gdzie dochodzi najmniej światła).
Rozwiązanie: przed sadzeniem wybierz właściwe stanowisko i pamiętaj o rozstawie. W razie potrzeby przytnij rośliny (np. tuje, cisy), by "rozkrzewiły się" i zagęściły od spodu.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Kurt Bouda / Pixabay