Doły kompostowe: czym są? Dlaczego warto je wykopać?

doły kompostowe fot. Victoria М - Fotolia

Pytanie czytelnika: Wiem, że kompost to cenny nawóz, ale nie chcę zakładać na działce tradycyjnego kompostownika, bo jest brzydki! Poza tym nie mam na niego miejsca. Co można zarobić jako alternatywę?

Posłuchaj
00:00
12

Wykop dół i gromadź w nim resztki do kompostowania!

  1. Jeśli nie masz miejsca na działce na tradycyjny kompostownik, wykop dół i wypełniaj go systematycznie kuchennymi odpadkami warzyw. Po rozłożeniu będą doskonałym nawozem. 
  2. Przesypuj każdorazowe warstwę resztek warstwą ziemi, a kiedy dół zostanie wypełniony do około 2/3 wysokości, zasyp ziemią i wyrównaj
  3. W przyszłym roku w tym miejscu możesz posadzić warzywa lub inne rośliny, które lubią wilgotną i żyzną ziemię.

Zdjęcie: Victoria М - Fotolia

To się przyda
Eko Kompostownik TERMO – 350 litrów
Eko Kompostownik TERMO – 350 litrów
TRIGGER-4 100 g + 2 worki kompostowe 80 l
TRIGGER-4 100 g + 2 worki kompostowe 80 l
Active Komposter, przyspiesza kompostowanie – 1 kg
Active Komposter, przyspiesza kompostowanie – 1 kg
Eko Kompostownik TERMO – 720 litrów
Eko Kompostownik TERMO – 720 litrów
Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
Testujemy w naszym ogrodzie
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści