Wysiewanie nasion bazylii: krok po kroku
- Wysiej nasiona do małych doniczek i umieść je w ciepłym (około 20°C) i jasnym miejscu.
- Podlewaj niewielką ilością wody do czasu, aż wykiełkują, a następnie tylko wtedy, gdy będzie taka potrzeba – i tylko rano, aby uniknąć przelania, a w konsekwencji szarej pleśni.
- Stopniowo przesadzaj i hartuj siewki.
- Uszczykuj wierzchołki, aby uzyskać bujną, krzaczastą roślinę.
- Rozpocznij uprawę bazylii na kuchennym parapecie – uprawę możesz kontynuować w domu lub na zewnątrz, w cieplejszym miejscu, w gruncie lub doniczce, na słonecznym i osłoniętym stanowisku, od czerwca do sierpnia.
Ziemia Do Siewu i Pikowania – 20 l
Specjalnie przygotowane podłoże do wysiewów i pikowania. Jest przystosowana do wysiewania wszystkich nasion warzyw i kwiatów.
Zobacz dostępność w naszym sklepiePomocne wskazówki
- Termin wysiewu: marzec-kwiecień
- Zbiór: czerwiec-wrzesień, zbieraj liście w miarę potrzeb
- Głębokość: 0,5 cm
- Odstęp: 30 między rzędami, 30 cm między roślinami
Wybierz nasiona tych bazylii!
- Bazylia ‘Red Rubin’: fioletowe, bardzo aromatyczne liście.
- Bazylia cynamonowa: fioletowe liście i cynamonowy zapach, nadaje się do dań krótko smażonych.
- Bazylia grecka: małe listki są idealne do uprawy w doniczce.
- Bazylia tajska: ostry aromat anyżu, idealna do orientalnych potraw.
- Bazylia ‘Mrs Burns Lemon’: duże liście o intensywnym smaku cytryny.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie: Mak Media/GAP Gardens