Najpopularniejsze warzywa sadzone na wiosnę
Wybierając warzywa, które w warzywniku posłużą jako przedplon, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na ich tolerancyjność względem niskich temperatur oraz krótki czas pomiędzy siewem nasion a zbiorem plonów. Do takiej grupy można zaliczyć kilka istotnych w polskiej kuchni gatunków.
Rzodkiewka i sałata |
Rzodkiewka
Gatunek ten najlepiej rośnie wysiewany wczesną wiosną – w gruncie od marca, pod osłonami od lutego. Rzodkiewka ma niewielkie wymagania klimatyczne (siewki wytrzymują nawet przymrozki -4ºC) i krótki okres wegetacyjny (zbiór nawet po 25 dniach).
Odmiany wczesne zwykle mają delikatniejszy smak od tych zbieranych w „pełni sezonu” lub jesienią. Wybór odpowiedniej odmiany ma jednak większe znaczenie przy siewie letnim lub jesiennym, gdyż w tych okresach rzodkiewka może zbyt szybko wytwarzać pędy kwiatostanowe.
Polecane odmiany wczesne rzodkiewki:
'Poloneza', 'Przyborowska', 'Rockstar (tą odmianę można siać przez cały sezon), 'Fiesta', 'Opolanka', 'Lindo'.
Polecane odmiany rzodkiewki na zbiór późnojesienny:
'Silesia', 'Carmen', 'Famox', 'Diego'.
Sałata
Może być uprawiana jako przedplon i poplon. Przez długie lata była to jedna z najpopularniejszych nowalijek. Warzywo można siać do pojemników w ogrzewanym pomieszczeniu już w lutym, a do gruntu wysadzać od połowy kwietnia (rozsady nie lubią temperatur poniżej 7ºC).
Polecane odmiany sałaty masłowej na wczesny zbiór:
'Alanis', 'Omega', 'Pia' (do uprawy pod osłonami'), 'Sprinter', 'Zorbia'.
Fot. Herman Hooyschuur/SXC, Michael and Christa Richert/SXC Kapusta wczesna i kalarepa |
Kapusta wczesna
Najczęściej uprawiana jest kapusta biała wczesna. Nasiona można wysiewać do pojemników w ogrzewanych pomieszczeniach w lutym, natomiast rozsadę wysadza się od drugiej połowy kwietnia.
Polecane odmiany kapusty na wczesny zbiór:
'Constable' (najlepiej uprawiać ją w tunelach), 'Nozomi', 'Prestar', 'Sunta', 'Tucana'.
Kalarepa
Warzywo ma nieduże wymagania, krótki okres wegetacyjny i może być uprawiane zarówno jako przedplon, plon główny jak i poplon (w ten sposób uzyskuje się zbiór wiosenny, letni lub jesienny). Kalarepę uprawia się z rozsady – nasiona należy wysiewać pod koniec zimy lub ciepłą wiosną do pojemników znajdujących się w ogrzewanych pomieszczeniach.
W przypadku uprawy wczesnowiosennej ważny jest wybór odpowiednich odmian, gdyż roślina w długo utrzymujących się, niskich temperaturach (poniżej 5ºC) może ulegać jarowizacji (dochodzi wtedy do butelkowatości zgrubień a następnie wytwarzania pędów nasiennych).
Polecane odmiany kalarepy na zbiór wczesny:
'Dvorsky'ego', 'Wiedeńska Biała', 'Korist', 'Nadia', 'Timpana'
Fot. Gokhan Okur/SXC, Shauqee Pauzi/SXC
Szpinak i czosnek |
Szpinak
Warzywo ma dość krótki okres wegetacyjny (ok. 40-50 dni), znosi niskie temperatury i można wysiewać go do gruntu już na przełomie marca i kwietnia (wtedy zbiór przypadnie na koniec maja).
Polecane odmiany na zbiór wczesny:
'Renegade', 'Resistofly', 'Uniwersal', 'Gaudry'.
Czosnek
W uprawie wyróżnia się czosnek wiosenny (jary) oraz zimowy (ozimy). Ten pierwszy, nie wytwarzający pędów kwiatostanowych, sadzi się pod koniec marca i na początku kwietnia. Okres wegetacyjny jest jednak dość długi i zwykle trwa ok. 4 miesięcy.
Polecane odmiany jare czosnku:
'Cyryl', 'Jarus', 'Jankiel', 'Harnaś'.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcia tytułowe: sovica, ha11ok, J Garget/Pixabay, Salvadonica Borgo del Chianti/CC BY 2.0/Flickr