Nasiona konopi w przemyśle spożywczym – olej konopny
Nie tylko włókno i łyko konopi ma zastosowanie przemysłowe. Coraz ważniejszą funkcję jako produkt spożywczy spełnia olej konopny powstały z nasion konopi, w około 70% składający się z nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej konopny
W skład oleju konopnego wchodzą korzystne dla organizmu kwasy linolowy i linolenowy. Oleiste nasiona konopi zawierają również fitynę, która w ziołolecznictwie pomaga zwalczać m.in. histerię i niedokrwistość. Oczyszczone z listków przysadek orzeszki nie powodują halucynacji.
Olej konopny ma podobne właściwości jak olej lniany. Co istotne - nasiona wykorzystuje się jako produkt uboczny konopi uprawianych na włókno. Olej konopny służy również jako dodatek do paliwa oraz farb i lakierów.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: kolaż / Pixabay oraz Symic / Foter.com / CC BY
Komentarze