Chruścina jagodna (Arbutus unedo) zwana też drzewem truskawkowym lub poziomkowym, to zimozielony krzew należący do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W środowisku naturalnym można go spotkać w krajach basenu Morza Śródziemnego, w zachodniej Europie oraz w Azji. W Polsce uprawiany jest głównie w pojemnikach.
Okazy dziko rosnące osiągają 10-12 m wysokości, jednak te uprawiane w mieszkaniach dorastają zwykle do 1,5-2,5 m. Roślinę charakteryzuje wzniesiony, krzaczasty pokrój i długie (do 10 cm), szeroko-lancetowate liście.
Chruścina jagodna kwitnie jesienią – od października do listopada, tworząc niewielkie, zwisające kwiatostany wiechy. Białe lub jasnoróżowe kwiaty zebrane są po 40-50. Z wyglądu przypominają nieco kwiaty konwalii.
Owoce to pomarańczowo-czerwone, dekoracyjne oraz jadalne jagody o średnicy 2 cm. Są podobne do owoców poziomki (stąd wzięła się zwyczajowa nazwa rośliny).
Wymagania i uprawa
Krzew najlepiej rośnie i owocuje na stanowiskach słonecznych, ale toleruje również miejsca lekko zacienione. Preferuje żyzne, przepuszczalne, próchnicze podłoża o umiarkowanej wilgotności. Chruścina jagodna znosi niskie temperatury, jednak w Polsce nie jest mrozoodporna.
Rozmnaża się ją przez wysiew nasion - wiosną (w pomieszczeniu). W czasie sezonu wegetacyjnego należy ją regularnie nawozić i podlewać. Roślina dobrze znosi cięcie.
Zastosowanie
Chruścina jagodna to interesująca dekoracja balkonów i tarasów w czasie sezonu wegetacyjnego oraz wnętrz i ogrodów zimowych. Z powodzeniem można formować ją jako drzewko Bonsai.
Jej owoce są jadalne. Jednak ze względu na specyficzny (mało smaczny) smak wykorzystuje się je głównie do produkcji przetworów, nalewek i win. W niektórych rejonach służy również jako roślina lecznicza – wykorzystywane są przede wszystkim kwiaty oraz kora.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcia: siala, lilianecaliste/Pixabay, Bri Weldon/Flickr