Szarłat zwisły to jednoroczna roślina (o wys. 40-100cm) należąca do rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae). Tworzy rozłożysty, wniesiony pokrój o pędach zabarwionych czerwonawo i jajowatych zielonych, purpurowych lub trójkolorowych liściach.
Roślina jest jednak najbardziej dekoracyjna w okresie od końca czerwca do października, gdy wytwarza duże, zwisające kwiatostany wiechy w różnych odcieniach czerwieni (istnieją również odmiany o zielonych i purpurowych kwiatach). Owocem jest orzech.
Szarłat zwisły najlepiej rośnie na słonecznych stanowiskach w żyznej, przepuszczalnej i lekko wilgotnej glebie o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. Nie lubi ciężkich podłoży. W czasach długotrwałej suszy wymaga regularnego podlewania. Wyższe okazy, szczególnie w miejscach nieosłoniętych należy przywiązać do podpór. Roślinę najlepiej wysiewać pod koniec kwietnia wprost do gruntu. Zwykle rozstawa przepikowanych sadzonek wynosi 30x45cm.
W ogrodzie szarłat jest najczęściej wykorzystywany do tworzenia barwnych rabat. Dobrze wygląda sadzony w trawniku. To również ceniona roślina na kwiat cięty - długo utrzymuje świeżość. Najokazalej wygląda w bukietach przycięta w pełni kwitnienia. Po przekwitnięciu można wykorzystywać ją również na suche bukiety.
Nasiona szarłatu zwisłego są jadalne i w niektórych regionach świata roślina traktowana jest jako warzywo. Są polecane do spożywania przy anemii i przez kobiety ciężarne jako pokarm zawierający duże ilości żelaza (i wapnia). Z niektórych gatunków amaranthusa można wytwarzać mąkę.
Polecane odmiany:
- ‘Atropurpureus’ - wysoka odmiana o purpurowych kwiatostanach;
- ‘Grunschwanz’ - niska odmiana o zielonych kwiatostanach;
- ‘Roter Schweif’ - średnio wysoka odmiana o ciemnoczerwonych kwiatostanach;
- ‘Viridis’ - średnio wysoka odmiana o jasnozielonych kwiatostanach;