Sorgo (Sorghum Moench) to roślina, która w przyszłości prawdopodobnie zastąpi popularne w Polsce ziemniaki i kukurydzę - stosowane powszechnie w żywieniu człowieka i zwierząt. Czy z powodu zmian klimatu, a konkretnie - ocieplenia, będziemy musieli uprawę kukurydzy i ziemniaka zamienić na uprawę sorgo?
Co wiemy o sorgo?
Sorgo jest rośliną zbożową uprawianą w klimacie ciepłym i gorącym - w Indiach, Chinach, Meksyku oraz w Afryce. Należy do rodziny wiechlinowatych (Poaceae).
Warunki uprawy sorgo
Sorgo powinno być uprawiane na glebach lekkich, suchych ale żyznych. Lubi gleby ciepłe, szybko nagrzewające się. Nie lubi gleb wilgotnych. Jest doskonale przystosowane do dłuższych okresów suszy. Ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, za pomocą którego pobiera wodę z głębszych partii gleby. Bardzo dobra gospodarka wodna rośliny pomaga jej przetrwać suszę. Przy długotrwałej suszy roślina nie zamiera, tylko przechodzi w stan uśpienia.
Sorgo jest odporne na choroby i szkodniki.
Sorgo najlepiej wysiewać po 20 maja, gdy temperatura gleby wynosi około 14-15 stopni C. W ciepłej glebie następuje szybkie kiełkowanie i wschody.
Zastosowanie sorgo
Liście mogą być wykorzystywane do produkcji paszy dla bydła, a ziarno można przerabiać na kaszę i mąkę, z której robi się placki, makarony czy pieczywo. Z sorgo (tak, jak z ziemniaków) powstają napoje alkoholowe.
Pokarmy przygotowane z sorgo (z kasz, mąki) są bezpieczne dla osób z celiakią. Osoby z celiakią mogą spożywać pokarmy nie zawierające gluteny, czyli ryż, kukurydzę, proso i grykę. Obecnie do tej listy dołączyło również sorgo.