Kalamondyna / Kalamondin x Citrofortunella mitis

Kalamondyn, fot. Flower Council Holland
Kalamondyna / Kalamondin (x Citrofortunella mitis) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
93
Dekoracyjność: owoce
Gleba: przepuszczalna, żyzna
Kolor kwiatów: białe
Kwiaty: niepozorne
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: kuliste
Pokrój: kulisty
Przydatność do spożycia: owoce
Zapach: kwiaty
Wysokość: do 1,2 m
Okres kwitnienia: VII, VIII, IX
Kolor owoców: żółte, pomarańczowe
Korona: zaokrąglona, regularna
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: pojemniki, balkony, wnętrza
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie

Kalamondyna (x Citrofortunella mitis) lub kalamondin, jest to sztucznie otrzymany mieszaniec kwaśnej mandarynki (Citrus reticulata) z kumkwatem japońskim (Fortunella japonica). Nazywana jest często drzewkiem pomarańczowym, a także miniaturową pomarańczą lub mandarynką

Kalamondyna rośnie dość wolno, dorasta max. do 120 cm wysokości. Białe, pachnące kwiaty kalamondyny pojawiają się na roślinie cały czas, jednak w największej obfitości latem.

Małe, kuliste owoce o średnicy 4 cm mają intensywnie pomarańczową skórkę. Będąc w różnej fazie dojrzałości zdobią drzewko przez cały rok. Są niesmaczne i kwaśne.

Wymagania i uprawa

Kalamondyna musi stać w dobrze oświetlonym miejscu – najlepiej na parapecie południowego lub zachodniego okna. Podłoże dla kalamodyny powinno być przepuszczalne, próchnicze i lekko kwaśne o odczynie od 5 do 6,5 pH. Kalamondyna lubi regularne podlewanie. Podłoże w doniczce musi być zawsze lekko wilgotne ale nie mokre. Niezbędna jest warstwa drenażu na dnie doniczki, przez która będzie opływał nadmiar wody.

Nie jest mrozoodporna. Na lato można ją wystawić na balkon lub taras, jesienią musi powrócić do mieszkania. Są bardziej wytrzymałe i mniejsze niż inne cytrusy.

Od października do kwietnia kalamondyna wchodzi w okres spoczynku w temperaturze około 10 do 15°C.

Nagłe zmiany oświetlenia lub temperatury mogą powodować żółknięcie i opadanie liści. 

W pierwszym roku po posadzeniu rośliny nie potrzebują nawożenia, w następnych latach warto nawozić je (od kwietnia do końca października) nawozem płynnym do roślin doniczkowych, co dwa tygodnie. 

W pierwszych latach należy przesadzać rośliny raz w roku, później co kilka lat. Dobrze znosi cięcie – wskazane jest co jakiś czas skracać pędy kilkuletnich okazów o mniej więcej jedną trzecią długości. Zabieg ten sprawia, że rośliny dobrze się zagęszczają.

Zastosowanie

Ozdobna dzięki swoim owocom, kalamondyna świetnie wygląda w większej kuchni, czy jadalni. Często ustawia się go koło innych, większych roślin doniczkowych uprawianych w domach.

Egzotyczny urok tego miniaturowego drzewka pasuje zarówno do pomieszczeń o wystroju nowoczesnym, jak i bardziej tradycyjnych, kolonialnych wnętrz.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Biuro Kwiatowe Holandia

Obserwuj
Autor
Katarzyna Jeziorska Katarzyna Jeziorska

Redaktor prowadząca portalu. Z wykształcenia ogrodniczka i specjalistka od roślin leczniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Gość Gość
13-04-2021 16:04
Ja mam swoja kalamondyne, nie kupilem w sklepie tylko w sklepie ogrodniczym. byla mala ale po 3 cieciach na rok ma juz okolo 0,7 metra jak nie wiecej owocow duzo jeden na drugim i tak jak pisal gosc just je sie je ze skorka to akurat prawda :) nie wymagajaca sliczna i dobra w smaku, polecam !
Gość Irena.
20-02-2021 15:16
Nie prawda bardzo dobrze rosną mam właśnie z supermarkietu zbieram dużo owoców,pięknie kwitnie.
Gość Just
06-10-2020 14:17
Owoce są dobre jeśli się je ze skórką Nie wolno obierać!
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści