Uprawiaj i jedz. Borówka – bomba zdrowia
Owoce są drogie w supermarkecie – a tak łatwo je mieć z samodzielnej uprawy. Krzewy borówek dają pyszne i odżywcze plony, zaś jesienią zachwycają pięknym kolorem liści.


Muszą mieć zapewnione kwaśne warunki: nie tylko gleba bez wapnia lub specjalne podłoże (do roślin wrzosowatych), ale również nawóz zakwaszający i deszczówka do podlewania (jeśli ją masz). Uprawiaj na słonecznym stanowisku, osłoniętym od wiatru, w wilgotnej i wolno przepuszczającej glebie – do ciężkiej dodaj gruboziarnisty żwir.
Borówki dobrze wyglądają w pojemnikach (doniczki do 50 cm szerokości). Powinny mieć cały czas wilgotną ziemię, ale uważaj na nadmierne podlewanie. Na wiosnę użyj ściółki do roślin wrzosowatych, aby zatrzymać wilgoć i usuń chwasty: jeśli masz rębak, możesz pociąć świąteczną choinkę i użyć jej jako ściółki. Zacznij przycinać, gdy krzewy mają kilka lat, usuwając najstarsze pędy co roku późną zimą [w Polsce wczesną wiosną]. Ptaki uwielbiają dojrzewające owoce, więc ochraniaj zbiory agrowłókniną lub siatką...
![]() |
Fragment artykułu pochodzi z: Gardeners` World Edycja Polska 4/2018 |