Logo
Logo
Do góry

Pasternak prosto z ogródka

Zimowy obiad nie może się obyć bez pasternaku, a niska temperatura sprawia, ze warzywo to jest jeszcze słodsze.

Pasternak lubi otwarte, słoneczne miejsca i piaszczystą, głęboką glebę, której nie zasilano obornikiem przez ostatnie 12 miesięcy. W przypadku uprawy w płytszych warstwach gleby wybieramy odmiany o krótszym korzeniu. Nasiona kiełkują powoli – jest bardzo ważne, aby były świeże. Wysiewamy je rzadko w kwietniu lub maju, kiedy gleba jest ciepła, w dołki o głębokości 3 cm.

Po wysiewie ziemię trzeba ubić, aby zapobiec unoszeniu płatkowatych nasion przez wiatr i ich przesuszeniu. Po wykiełkowaniu pasternak nie wymaga wiele opieki. Glebę dokładnie pielimy, zwłaszcza na początku, aby uniknąć zagłuszenia siewek. Kiedy pasternak dobrze się przyjmie, podlewamy go tylko wtedy, gdy jest wyjątkowo sucho. Na początku lata rośliny można zasilić, rozkładając wokół nich ściółkę z kompostu...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Listopad-Grudzień 2015


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!


To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom listopad - grudzień 2020

Budujemy Dom

Czasopismo budowlane dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2021

Gardeners' World Edycja Polska

Czasopismo ogrodnicze - najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze luty 2021

Czas na Wnętrze

Magazyn wnętrzarski pełen inspiracji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Wydanie specjalne: Własne Uprawy. Już dostępne!