Logo
Logo
Do góry

Pasternak prosto z ogródka

Zimowy obiad nie może się obyć bez pasternaku, a niska temperatura sprawia, ze warzywo to jest jeszcze słodsze.

Pasternak lubi otwarte, słoneczne miejsca i piaszczystą, głęboką glebę, której nie zasilano obornikiem przez ostatnie 12 miesięcy. W przypadku uprawy w płytszych warstwach gleby wybieramy odmiany o krótszym korzeniu. Nasiona kiełkują powoli – jest bardzo ważne, aby były świeże. Wysiewamy je rzadko w kwietniu lub maju, kiedy gleba jest ciepła, w dołki o głębokości 3 cm.

Po wysiewie ziemię trzeba ubić, aby zapobiec unoszeniu płatkowatych nasion przez wiatr i ich przesuszeniu. Po wykiełkowaniu pasternak nie wymaga wiele opieki. Glebę dokładnie pielimy, zwłaszcza na początku, aby uniknąć zagłuszenia siewek. Kiedy pasternak dobrze się przyjmie, podlewamy go tylko wtedy, gdy jest wyjątkowo sucho. Na początku lata rośliny można zasilić, rozkładając wokół nich ściółkę z kompostu...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Listopad-Grudzień 2015

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom czerwiec 2020

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020

Gardeners' World Edycja Polska

Najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze lipiec - sierpień 2020

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!