Mahonia, jesienny rarytas | Dwa przepisy na dania z owoców

Mahonia jesienny rarytas - dwa przepisy na dania z owoców

Owoce mahonii są w smaku niezwykle kwaśne, ale są jadalne, wbrew powszechnemu mniemaniu. Doktor Małgorzata Kalemba-Drożdż na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska przedstawia dwa ciekawe przepisy z wykorzystaniem owoców mahonii. Oba wyjątkowo interesujące i warte odtworzenia w kuchni!

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Wrzesień 2023
Przejrzyj i kup
24
Spis treści
Czy owoce mahonii są jadalne? Co można z nich zrobić? Jak zrobić dżem z owoców mahonii? Jak zrobić mus czekoladowy z owocami mahonii?

Gardeners' World Edycja Polska
Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Wrzesień 2023

Mahonia ostrolistna, inaczej ościał pospolity (Mahonia aquifolium), nazywana też oregońskim winogronem, należy do rodziny berberysowatych. Często spotykam się z przekonaniem, że mahonia jest trująca, a nie jest. Być może zaszufladkowano ją razem z trującym ostrokrzewem (Ilex aquifolium), który jest nieco do niej podobny – ma błyszczące, kolczaste, zimozielone liście i też został przywieziony z Ameryki Północnej; jednak owoce ostrokrzewu są czerwone.

Barwnik, lek i smakołyk

Rodzimi mieszkańcy Ameryki używali owoców, kory i liści mahonii do barwienia tkanin i leczenia niestrawności. Kora oraz korzenie mają działanie antybiotyczne, ale to silny surowiec fitoterapeutyczny dla doświadczonych zielarzy. Kwiaty mahonii pojawiają się wczesną wiosną i można z nich przygotować aromatyczną lemoniadę.

Granatowe jagody mahonii są wyjątkowo kwaśne i nie polecam jedzenia ich na surowo.

Ale można z nich przygotować kompot, galaretkę, wino, nalewkę lub je ususzyć i mieszać z innymi, słodszymi owocami. Owoce mahonii warto zbierać dopiero pod koniec lata, a nawet jesienią, kiedy zgromadzą większą ilość cukrów; ale trzeba być czujnym, bo mahonię lubią też ptaki, więc kto pierwszy, ten lepszy!

dżem z owoców mahonii
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Dżem z mahonii
SKŁADNIKI: 500 g owoców mahonii, 500 g nierafinowanego cukru, 2-3 łyżki wody, ewentualnie: 2 goździki, 1 strączek kardamonu, kawałek kory cynamonu, skórka z połowy cytryny.
PRZEPIS: Umyte owoce mahonii zasyp cukrem w szerokim rondlu. Jeśli chcesz nadać dżemowi ciekawszy aromat, dodaj przyprawy. Podgrzewaj na małym ogniu. Owoce najpierw puszczą sok, a potem będą gęstnieć. Smaż do uzyskania konsystencji marmolady. Gorący dżem przełóż do wysterylizowanego słoika.
mus czekoladowy z owocami mahonii
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Mus czekoladowy z mahonią
SKŁADNIKI: 200 g czekolady deserowej, 200 ml śmietany kremówki 36%, 200 g serka mascarpone, 6 łyżek dżemu z mahonii.
PRZEPIS: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Stopniowo zmieszaj z serkiem mascarpone i trzema łyżkami dżemu z mahonii. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z czekoladowym serkiem, najlepiej zrobić to na trzy lub cztery raty. Do pucharków włóż krem czekoladowy i udekoruj porcją dżemu z mahonii. W tym deserze intensywnie czekoladowy mus dobrze współgra z kwaśnym mahoniowym dżemem.

Zdjęcie tytułowe: gerald / AdobeStock

Małgorzata Kalemba-Drożdż

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

  Gardeners' World Edycja Polska 9 2023

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Wrzesień 2023


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni