Początek lata to czas wielkiej obfitości w ogrodach i pełnia kwitnienia mnóstwa pięknych roślin. Wiosenne przymrozki już za nami – wkraczamy w najcieplejszy okres w roku.
Tematem przewodnim czerwcowego wydania magazynu Gardeners' World Edycja Polska jest wypoczynek na świeżym powietrzu oraz ogród w stylu wiejskim. Monty Don tłumaczy, jak tworzy sielskie rabaty w swoim ogrodzie w Longmeadow i z jakich roślin je komponuje. W tym numerze zamieszczamy również poradnik dotyczący projektowania miejsc do biesiadowania oraz test ogrodowych pieców do pizzy.
W cyklu poświęconym otwartym ogrodom prezentujemy posiadłość w Coton Manor, która jest kwintesencją angielskiego stylu i została okrzyknięta przez BBC jednym z Great British Gardens. W ramach inspiracji pokazujemy przykłady urokliwych sensorycznych rabat kieszonkowych, które stworzono na ostatniej wystawie RHS Hampton Court Palace Garden Festival oraz pełną niezwykłych zakamarków oazę w środku Londynu, wykreowaną nie tylko z myślą o wypoczynku, ale też po to, by stała się schronieniem i stołówką dla owadów zapylających. Z myślą o faunie zamieszczamy dwa ciekawe projekty DIY – poidełko dla ptaków oraz schronienie dla żab i ropuch.
Amatorom warzyw i ziół polecamy porady dotyczące upraw na domowym parapecie. Zachęcamy też do wyciągnięcia na świeże powietrze dzieci i do zabawy w ogród. Zamieszczamy 10 najłatwiejszych w uprawie roślin jadalnych, które są smaczne, pozbawione kolców i mają atrakcyjny wygląd. W tym wydaniu magazynu podajemy też przepisy na kolorowe dania z chabrów bławatków, które idealnie wpisują się atmosferę lata.
Zapraszam do lektury,
Małgorzata Wójcik
Redaktor naczelna