Bezkresny błękit bławatków | Przepisy na desery z kwiatów

Jeszcze do niedawna chaber bławatek był pospolitym chwastem zbóż. Obecnie ze względu na użycie herbicydów jest raczej rzadko spotykany na dziko, lecz jego ozdobne odmiany zyskują na popularności w ogrodach i na balkonach, mówi dr Małgorzata Kalemba-Drożdż i podaje dwa sprawdzone przepisy na letnie desery w płatkami tych roślin.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Czerwiec 2024
Przejrzyj i kup
21


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Czerwiec 2024

Chabry bławatki (Centaurea cyanus) są niezmiernie łatwe w uprawie, bo rosną szybko i swobodnie – jak chwasty. Korzystny jest wysiew chabrów w pobliżu warzyw kapustnych, ponieważ ich obecność zwiększa ochronę kapusty przed pasożytami. Ponadto chabry mają bardzo słodki nektar, którym przywabiają owady zapylające, więc warto te kwiaty zaprosić do swojego ogrodu, a wzbogacą go i ubarwią błękitem na wiele tygodni.

Działanie i zastosowanie

Chabry mają łagodne działanie moczopędne, żółciopędne i delikatne właściwości przeciwzapalne, które zawdzięczają dużej ilości antocyjanów, a konkretnie niebieskiej cyjanidyny. Płatki bławatka mają głęboki kolor letniego nieba i co ważne: są jadalne.

Warto wykorzystać intensywny kolor bławatków do dekoracji dań w kontrastowych zestawieniach z czerwonymi owocami lub białymi kremami i sosami – wtedy chabry prezentują się najpiękniej!

Ich kwiaty w całości są raczej gorzkie, dlatego nie zjada się dna kwiatowego, tylko same płatki, które mają niemal niewyczuwalny smak. Spożywając płatki chabrów w bardzo dużych ilościach można jednak wyczuć delikatny ziołowy aromat nieco przypominający koniczynę.

W czasach mojego dzieciństwa, tradycyjną wakacyjną zabawą dzieci buszujących w zbożu było przygotowywanie bławatkowej, musującej lemoniady. Lemoniada w czasie fermentacji ulega nagazowaniu i zakwaszeniu, więc jest bardzo orzeźwiająca. Natomiast pod wpływem obniżonego pH antocyjany chabra nabierają ślicznej, różowopomarańczowej barwy, co dla dzieci może sprawiać wrażenie kwiatowej magii.

Ulotna uroda kwiatów

Jeśli zbierasz bławatki w pobliżu pół uprawnych, upewnij się, że pole nie było opryskiwane środkami ochrony roślin. Płatki chabrów można wykorzystać na świeżo lub ususzyć, jednak ich suszenie to trudne wyzwanie: trzeba to zrobić szybko, w przewiewnym miejscu, chroniąc je przed światłem i ciepłem, żeby nie straciły koloru.

lemoniada z płatków chabrów bławatków
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Bąbelkowa lemoniada bławatkowa
SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków chabra bławatka, 4 szklanki wody, 3 kopiaste łyżki cukru, szczypta kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
PRZEPIS: Płatki chabra wsyp z cukrem do litrowego słoika, zalej wodą o temperaturze pokojowej. Lekkie zakwaszenie stworzy bardziej korzystne warunki dla drożdży naturalnie występujących na kwiatach chabrów. Słoik szczelnie zamknij i odstaw na 7-10 dni w ciepłe miejsce. Jeśli fermentacja zachodzi bardzo intensywnie, napój może być gotowy już po kilku dniach.
budyń z niebieskimi płatkami chabrów bławatków
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Spiralny budyń chia
SKŁADNIKI: 2-4 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej (chia), 250 ml mleka (może być kokosowe lub migdałowe), 4 łyżki utartych płatków róży, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka syropu malinowego, kilka kwiatów chabra, kilka liści melisy lub mięty, drobne owoce sezonowe (borówki, poziomki lub maliny)
PRZEPIS: Nasiona chia wymieszaj z mlekiem. Możesz użyć więcej lub mniej nasion w zależności od tego, czy lubisz gęstszy czy rzadszy budyń. Nałóż mieszankę do pucharków i odstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin (lub na całą noc). Przecier z płatków róży rozetrzyj z syropem malinowym i sokiem z cytryny. Przed podaniem narysuj przecierem spiralny wzorek na powierzchni budyniu i udekoruj płatkami oberwanymi z chabrów, liśćmi ziół i świeżymi owocami.

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Czerwiec 2024

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści