Bezkresny błękit bławatków | Przepisy na desery z kwiatów

Jeszcze do niedawna chaber bławatek był pospolitym chwastem zbóż. Obecnie ze względu na użycie herbicydów jest raczej rzadko spotykany na dziko, lecz jego ozdobne odmiany zyskują na popularności w ogrodach i na balkonach, mówi dr Małgorzata Kalemba-Drożdż i podaje dwa sprawdzone przepisy na letnie desery w płatkami tych roślin.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Czerwiec 2024
Przejrzyj i kup
21


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Czerwiec 2024

Chabry bławatki (Centaurea cyanus) są niezmiernie łatwe w uprawie, bo rosną szybko i swobodnie – jak chwasty. Korzystny jest wysiew chabrów w pobliżu warzyw kapustnych, ponieważ ich obecność zwiększa ochronę kapusty przed pasożytami. Ponadto chabry mają bardzo słodki nektar, którym przywabiają owady zapylające, więc warto te kwiaty zaprosić do swojego ogrodu, a wzbogacą go i ubarwią błękitem na wiele tygodni.

Działanie i zastosowanie

Chabry mają łagodne działanie moczopędne, żółciopędne i delikatne właściwości przeciwzapalne, które zawdzięczają dużej ilości antocyjanów, a konkretnie niebieskiej cyjanidyny. Płatki bławatka mają głęboki kolor letniego nieba i co ważne: są jadalne.

Warto wykorzystać intensywny kolor bławatków do dekoracji dań w kontrastowych zestawieniach z czerwonymi owocami lub białymi kremami i sosami – wtedy chabry prezentują się najpiękniej!

Ich kwiaty w całości są raczej gorzkie, dlatego nie zjada się dna kwiatowego, tylko same płatki, które mają niemal niewyczuwalny smak. Spożywając płatki chabrów w bardzo dużych ilościach można jednak wyczuć delikatny ziołowy aromat nieco przypominający koniczynę.

W czasach mojego dzieciństwa, tradycyjną wakacyjną zabawą dzieci buszujących w zbożu było przygotowywanie bławatkowej, musującej lemoniady. Lemoniada w czasie fermentacji ulega nagazowaniu i zakwaszeniu, więc jest bardzo orzeźwiająca. Natomiast pod wpływem obniżonego pH antocyjany chabra nabierają ślicznej, różowopomarańczowej barwy, co dla dzieci może sprawiać wrażenie kwiatowej magii.

Ulotna uroda kwiatów

Jeśli zbierasz bławatki w pobliżu pół uprawnych, upewnij się, że pole nie było opryskiwane środkami ochrony roślin. Płatki chabrów można wykorzystać na świeżo lub ususzyć, jednak ich suszenie to trudne wyzwanie: trzeba to zrobić szybko, w przewiewnym miejscu, chroniąc je przed światłem i ciepłem, żeby nie straciły koloru.

lemoniada z płatków chabrów bławatków
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Bąbelkowa lemoniada bławatkowa
SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków chabra bławatka, 4 szklanki wody, 3 kopiaste łyżki cukru, szczypta kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny
PRZEPIS: Płatki chabra wsyp z cukrem do litrowego słoika, zalej wodą o temperaturze pokojowej. Lekkie zakwaszenie stworzy bardziej korzystne warunki dla drożdży naturalnie występujących na kwiatach chabrów. Słoik szczelnie zamknij i odstaw na 7-10 dni w ciepłe miejsce. Jeśli fermentacja zachodzi bardzo intensywnie, napój może być gotowy już po kilku dniach.
budyń z niebieskimi płatkami chabrów bławatków
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Spiralny budyń chia
SKŁADNIKI: 2-4 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej (chia), 250 ml mleka (może być kokosowe lub migdałowe), 4 łyżki utartych płatków róży, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka syropu malinowego, kilka kwiatów chabra, kilka liści melisy lub mięty, drobne owoce sezonowe (borówki, poziomki lub maliny)
PRZEPIS: Nasiona chia wymieszaj z mlekiem. Możesz użyć więcej lub mniej nasion w zależności od tego, czy lubisz gęstszy czy rzadszy budyń. Nałóż mieszankę do pucharków i odstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin (lub na całą noc). Przecier z płatków róży rozetrzyj z syropem malinowym i sokiem z cytryny. Przed podaniem narysuj przecierem spiralny wzorek na powierzchni budyniu i udekoruj płatkami oberwanymi z chabrów, liśćmi ziół i świeżymi owocami.

Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Czerwiec 2024

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
To się przyda
Lawenda - 30 szt. pakiet
Lawenda - 30 szt. pakiet
Nawóz z Pokrzywy, Organiczny Płynny – 500 ml
Nawóz z Pokrzywy, Organiczny Płynny – 500 ml
Obornik Kurzy granulowany – 5 l
Obornik Kurzy granulowany – 5 l
Kostrzewa sina – niebieska trawa - 15 szt. pakiet
Kostrzewa sina – niebieska trawa - 15 szt. pakiet
Czosnek 'Ambassador' – 1 szt
Czosnek 'Ambassador' – 1 szt
Mączka Bazaltowa – 3 kg
Mączka Bazaltowa – 3 kg
Wąż nawadniający Drip 1/2" 30 m – Cellfast
Wąż nawadniający Drip 1/2" 30 m – Cellfast
Kompost Granulowany – 10 l | Florovit
Kompost Granulowany – 10 l | Florovit
Trawa dla kota | Kiepenkerl
Trawa dla kota | Kiepenkerl
Tagi
Najnowsze treści
Nie zapomnij o tym przed zimą! Ogrodowa checklista do zrobienia Co zrobić z mieczykami na zimę? Czy i kiedy wykopać cebule (bulwy)? Jesienna pielęgnacja funkii. Jak zadbać o hosty przed zimą? Palenie papierosów szkodzi nie tylko ludziom – rośliny również cierpią Ogrody lecznicze – jak natura może wspierać zdrowie? Sprawdź, co mówią badania Dmuchawa do liści. Jaka będzie najlepsza do ogrodu? Wiosenna lazania na balkon. Mieszczuchy też mogą mieć wiosenny ogród Nowy kwiat na groby. Afrykańska gwiazda, która nie boi się mrozów To najlepszy czas, by rozpocząć kompostowanie. Nie przegap go