|
Chabry bławatki (Centaurea cyanus) są niezmiernie łatwe w uprawie, bo rosną szybko i swobodnie – jak chwasty. Korzystny jest wysiew chabrów w pobliżu warzyw kapustnych, ponieważ ich obecność zwiększa ochronę kapusty przed pasożytami. Ponadto chabry mają bardzo słodki nektar, którym przywabiają owady zapylające, więc warto te kwiaty zaprosić do swojego ogrodu, a wzbogacą go i ubarwią błękitem na wiele tygodni.
Działanie i zastosowanie
Chabry mają łagodne działanie moczopędne, żółciopędne i delikatne właściwości przeciwzapalne, które zawdzięczają dużej ilości antocyjanów, a konkretnie niebieskiej cyjanidyny. Płatki bławatka mają głęboki kolor letniego nieba i co ważne: są jadalne.
Ich kwiaty w całości są raczej gorzkie, dlatego nie zjada się dna kwiatowego, tylko same płatki, które mają niemal niewyczuwalny smak. Spożywając płatki chabrów w bardzo dużych ilościach można jednak wyczuć delikatny ziołowy aromat nieco przypominający koniczynę.
W czasach mojego dzieciństwa, tradycyjną wakacyjną zabawą dzieci buszujących w zbożu było przygotowywanie bławatkowej, musującej lemoniady. Lemoniada w czasie fermentacji ulega nagazowaniu i zakwaszeniu, więc jest bardzo orzeźwiająca. Natomiast pod wpływem obniżonego pH antocyjany chabra nabierają ślicznej, różowopomarańczowej barwy, co dla dzieci może sprawiać wrażenie kwiatowej magii.
Ulotna uroda kwiatów
Jeśli zbierasz bławatki w pobliżu pół uprawnych, upewnij się, że pole nie było opryskiwane środkami ochrony roślin. Płatki chabrów można wykorzystać na świeżo lub ususzyć, jednak ich suszenie to trudne wyzwanie: trzeba to zrobić szybko, w przewiewnym miejscu, chroniąc je przed światłem i ciepłem, żeby nie straciły koloru.
Tekst: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”. |
Artykuł pochodzi z magazynu |