W pierwszej kolejności warto zaznaczyć, że wielokrotnie mieliście problem z doczyszczeniem drzwi od piekarnika. Zakamarki i rowki są na tyle niedostępne, że skrawki jedzenia i kurzu nadaj pozostawały na dnie. Wystarczy zdjąć drzwi z zawiasu, gdyż w większości wypadków mamy taką możliwość. Dzięki temu szybko umyjemy zarówno szybę, jak i obudowę. To znacznie ułatwia pracę, która i tak jest mozolna. A co w przypadku wnętrza piekarnika? Wypróbujcie mój patent, który stosuję już od dawna! Wystarczy owoc, który jest wam dobrze znany.
Jak sprawnie wyczyścić piekarnik bez dodatku chemicznych środków?
W lodówce lub na blacie pozostały wam niewykorzystane cytryny? Przeznaczcie je na doczyszczenie piekarnika, a co jakiś czas będziecie kupować je na zapas. Sprawdźcie koniecznie tę metodą, a pozostanie z wami na dłużej!
Jak to zrobić?
- Ustawiamy piekarnik na 240 stopni Celsjusza. Jeżeli mamy taką możliwość i zakres temperatury w piekarniku, ustawiamy nawet do 270 stopni Celsjusza.
- Kroimy przygotowane wcześniej cytryny (mogą być bardzo dojrzałe) i kroimy w ósemki. Dokładnie wyciskamy sok na blachę lub do naczynia żaroodpornego, najlepiej szklanego.
- Dolewamy wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać skórek - kładziemy obok, na blachę piekarnika.
- Całość "dusimy" przez około 30 minut.
- Bardzo ważne jest, aby nie spieszyć się z otwieraniem piekarnika. Wydobywająca się para oraz sok z cytryny mógłby nas poparzyć.
- Należy odczekać około 20 minut, aż całość osiądzie na ściankach piekarnika i na blachach.
- Po tym czasie przecieramy piekarnik dokładnie i delikatnie zmywamy za pomocą gąbeczki.
- Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym tak, aby nie pozostawić smug.
Jakie są inne skuteczne sposoby na czysty piekarnik bez użycia detergentów?
Szukacie innych sposobów na doczyszczenie piekarnika? Zdradzę wam, jak dobrze wykorzystać zapasy, które zrobiliście wcześniej na działce. Jeżeli macie swoje jabłka z przydomowego ogrodu, możecie zrobić z nich znakomity ocet zarówno do picia, jak i czyszczenia różnych powierzchni, w tym piekarnika.
Jeżeli nie chcecie przeznaczać do tego całych jabłek, wystarczą w zupełności skórki. Przełóżcie je do słoja i zasypcie cukrem. Następnie wlejcie wodę tak, aby przykrywała całość. Wymieszajcie i przykryjcie gazą. Odstawcie na 3 tygodnie, mieszając co drugi dzień.
Przygotowany ocet jabłkowy zlejcie i przecedźcie. Wymieszajcie z odrobiną wody i olejkiem eterycznym - cytrynowym lub innym, który akurat macie pod ręką. Pozostawcie na 30 minut, a następnie zetrzyjcie gąbeczką. W ten sposób możecie usunąć cięższe przypalenia oraz osad z tłuszczu czy resztek składników obiadu.
Zdjęcie tytułowe: Cunaplus/AdobeStock