To przez to weki pleśnieją i otwierają się. Ten 1 błąd może wiele kosztować

pleśń pojawiająca się na i w środku słoików z przetworami

Weki, które przygotowujemy wraz z początkiem lata, najczęściej są częstym wyborem podczas zimowych obiadów czy kolacji. To dobrodziejstwo natury sprawia, ze chcemy ją zatrzymać jak najdłużej przy sobie. Nie mogę wspomnieć o pysznych dżemach z porzeczki czarnej, przecierach pomidorowych czy surówkach do słoików. Uwielbiam te "słoikowe" potrawy, które odmieniają szare, blade życie podczas jesiennych i zimowych zawieruch. Moimi popisowymi wekami są sosy do makaronów czy też zupy krem, które otwieram podczas zimowych mrozów. Wtedy mogę sobie przypomnieć smak ukochanych warzyw i owoców, które zbierałam przez lato. Wy również nie możecie się oprzeć temu, aby wypełnić nimi swoje spiżarnie?

Posłuchaj
00:00
2

Jednym ze scenariuszy, który martwi nas najbardziej, jest psucie się ulubionych przetworów. Problemem mogą być również same surowce, które są wykorzystywane do ich przygotowania. Owoce i warzywa powinny być pozbawione przede wszystkim nawozów sztucznych, które nie tylko mogą wpłynąć na zmianę smaku, ale także niektórych właściwości podczas przechowywania. Co zrobić, aby były bezpieczne w naszych słoikach? Istnieje jedna z zasad, która przyświeca mi podczas corocznego pasteryzowania. Warto sprawdzić, nim zaczniecie przygotowania!

Dlaczego weki pleśnieją i tworzy się kożuch z pleśni i bakterii? Nie popełniajcie tego błędu

Weki bardzo często potrafią się psuć poprzez dostęp powietrza do wnętrza słoika. Jest to o tyle niebezpieczne, że przez dłuższy czas nie jesteśmy w stanie wywnioskować, kiedy zaczął się proces psucia. Przed każdorazowym otwarciem warto nasłuchiwać, czy nie pojawiło się bąblowanie, kwaśny smak oraz charakterystyczne gazowanie.

Niestety w takim przypadku jedyne, co powinniśmy zrobić, to wyrzucenie przetworu do kosza. Tak samo w przypadku pleśni. Nie wolno wyławiać jej pojedynczo i odstawiać przetworu do lodówki. Wyrzucamy całą zawartość, gdyż zbierający się kożuszek pleśniowy czy też kropeczki, to jedynie zarodniki, które unoszą się u góry.

Całość jest spleśniała i nie wolno jej spożywać. Wiem, że wielu z was ma swoje sprawdzone słoiki, których używa co sezon. To dobry sposób na to, aby mieć pewność, że nie otworzą się w trakcie leżakowania. Jednak nie chroni ich to przed całkowitym zepsuciem.

Bardzo ważne jest, aby przetrzeć wieczko pokrywki za pomocą spirytusu salicylowego. Możecie zamoczyć patyczek kosmetyczny i delikatnie wytrzeć brzegi. Pleśń oraz rdza jest niedopuszczalna - takie przykrywki wyrzucamy. Po odkażeniu każdej pokrywki możemy mieć pewność, ze podczas wekowania nic się nie zepsuje. To patent mojej babci.

Czy weki można pasteryzować w piekarniku?

Pasteryzacja może się odbywać w piekarniku, w określonych warunkach. O co dokładnie chodzi? Warto wiedzieć, że pasteryzacja w garnku z wodą to tylko jedna z opcji. Niektórzy wolą tę suchą, z użyciem piekarnika. Jest bezpieczna i bardzo skuteczna.

Sprawdźcie, co musicie spełnić, aby się udała. Przede wszystkim piekarnik powinien być nastawiony do 120 stopni Celsjusza - nie więcej! Następnie przekładamy około 10-12 słoików, aby nie przepełnić piekarnika. Wekujemy przez około 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy i stawiamy na blacie do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pamiętajcie, aby sprawdzić, czy wieczka są wklęsłe i nie wybrzuszyły się.

Zdjęcie tytułowe: ImageSine/ AdobeStock


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Płyn do czyszczenia wszystkich powierzchni spray – pomarańczowy – 500 ml Frosch
Płyn do czyszczenia wszystkich powierzchni spray – pomarańczowy – 500 ml Frosch
Lep na prusaki i inne owady biegające - 2 szt Target
Lep na prusaki i inne owady biegające - 2 szt Target
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Granulat na myszy i szczury – 150 g Target
Granulat na myszy i szczury – 150 g Target
Obserwuj
Autor
Ewa Kwiatkowska Ewa Kwiatkowska

Ogrodniczka z wykształcenia, która dzieli się swoją pasją do uprawy roślin i sprawdzonymi poradami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy