Jakie robaki pojawiają się w mące?
Szkodnikami, które najczęściej można zauważyć w produktach mącznych, są omacnica spichrzanka oraz mklik mączny, zwane potocznie molami spożywczymi. Dorosłe osobniki przypominają nieco mole ubraniowe albo małe ćmy, ale są nieco mniejsze. Mają też szaro-brązowe skrzydła z zygzakowatym wzorem.
Z kolei larwy mogą być żółte lub brązowe, mają ciemne główki i to właśnie one stanowią największy problem ze względu na swoją żarłoczność. Z opakowania z mąką mogą bardzo szybko przedostać się do opakowań z makaronami, przyprawami, herbatami czy innymi produktami znajdującymi się w szafce kuchennej. Ich obecność można stwierdzić, jeśli w opakowaniach z produktami spożywczymi lub w szafce zauważymy jasną pajęczynkę.
Poza powszechnymi molami spożywczymi z mące można również spotkać mączniki młynarki, czyli niewielkie czarne chrząszcze, oraz zadarlice spiżarnianki przypominające ćmy.
Czy robaki w mące są szkodliwe i co zrobić z mąką, w której się pojawiły?
Mole pojawiające się w produktach spożywczych na dłuższą metę zmieniają ich smak i zapach, a przede wszystkim budzą wstręt, dlatego zaleca się wyrzucanie wszystkich produktów, w których się pojawią. Definitywne pozbywanie się takich produktów pozwoli nam również uchronić inne zapasy przed molami. Zjedzenie przez przypadek larwy mola spożywczego czy nawet dorosłego osobnika nie jest niebezpieczne dla człowieka, ale warto podkreślić, że w odchodach moli mogą rozwijać się chorobotwórcze bakterie. Wszystko wskazuje więc na to, że jeśli znajdziemy w mące charakterystyczną pajęczynkę, malutkie larwy lub dorosłe mole, należy się jej jak najszybciej pozbyć.
Jak domowymi sposobami pozbyć się robaków? Jak zapobiec ich nawracaniu?
Pierwszym krokiem w ramach pozbywania się robaków jest pozbycie się wszystkich produktów, w które je zaobserwowano. Należy więc przejrzeć wszystkie produkty, które znajdowały się w tym samym miejscu, co mąka, i które były w otwartych opakowaniach. Następnie należy bardzo dokładnie umyć wszystkie szafki i ich zakamarki wodą rozcieńczoną z octem, ponieważ jego zapach działa odstraszająco na owady.
Warto również zadbać o to, aby robaki już nigdy nie wróciły, aby żerować na naszych zapasach. Trzeba zabrać o 2 kroki:
- Najważniejsze jest to, aby uważnie przyglądać się wszystkim produktom mącznym kupowanym w sklepach oraz zaraz po powrocie do domu, a następnie umieszczać je w szklanych i szczelnych pojemnikach.
- Warto rozłożyć w szafkach waciki nasączone olejkiem lawendowym, olejkiem goździkowym lub olejkiem eukaliptusowym, ponieważ mole spożywcze fatalnie znoszą te zapachy i trzymają się od nich z daleka. Dobrze działają też liście laurowe, a niektórzy twierdzą, że sprawę załatwiają też wysuszone skórki od cytrusów wymieniane co 2-3 tygodnie.
Tekst: G.T., zdjęcie tytułowe, kolaż: jnsepeliova, littlehandstocks / AdobeStock