Trojszyk ulec, to tak zwany mączny żuk, który pojawia się najczęściej w szafkach kuchennych. Bardzo niepozorny, o długości zaledwie około 2-3 mm. Ma delikatny pancerzyk, wąskie smukła skrzydełka oraz niewielkie czułki i otwór gębowy. Żuwaczki pozwalają na wycięcie zgrabnych okrągłych otworów, wielkości samego owada. Nie są dla nich przeszkodą torebki foliowe, papierowe czy tektura. Wychodzą z produktów, w których zerowały już na etapie produkcji. Po terminie do spożycia najczęściej wylęgają się z jaj larwy, które przekształcają się w dorosłe osobniki. To one wędrują w poszukiwaniu kolejnego pokarmu, w którym mogą się zagnieździć. Jest na nie jednak sposób, który skutecznie je odstrasza. Sprawdźcie poniższą poradę.
Jak skutecznie pozbyć się trojszyka z kuchennych szafek?
W pierwszej kolejności musicie pogodzić się z tym, że czeka was opróżnienie szafek kuchennych z produktów, które były zainfekowane. Trojszyk ulec jest często przyczyną infekcji u ludzi i zwierząt. Toksyny zawarte w ślinie przenoszone do produktów niestety muszą być zutylizowane. Możecie go znaleźć najczęściej w mące, ryżu, soczewicy, chlebkach suchych pełnoziarnistych, makaronach oraz w innych sypkich i mącznych produktach. Uwielbiają ciasne i ciepłe pomieszczenia, w których mogą gnieździć się przez dłuższy czas. Jak wspomniałam wcześniej, ich mocne żuwaczki pozwalają na wycięcie otworów, które są wielkości tych stworzonek. Co należy zrobić, aby pozbyć się ich raz na zawsze?
W pierwszej kolejności zdezynfekujcie powierzchnię szafek woda wymieszaną z dwiema łyżkami octu jabłkowego lub spirytusowego. Po prawidłowym oczyszczeniu, przygotujcie szklane pojemniki wraz z nową zawartością. Zainfekowaną żywność najlepiej przełóżcie również do szczelnego, blaszanego pojemnika, z którego nie będą mogły się wydostać. Do każdego nowego szklanego pojemnika z sypką zawartością dodajcie kilka sztuk świeżego liścia laurowego. Wprost nienawidzą tego zapachu i szybko przed nim uciekają. Jeżeli nie macie tych świeżych, delikatnie podpalcie suszone listki i pozwólcie, aby dym z nich okadził wnętrze szafek. Prewencyjnie możecie dodać też suszone do pojemników.
Czy trojszyk ulec jest groźny i czy gryzie?
Wcześniej wspominałam, że są jednymi z tych insektów, które powodują pojawienie się infekcji o człowieka i zwierząt. Produkty muszą być koniecznie wyrzucone i zastąpione nowymi. W tym przypadku nie ma mowy o kontynuowaniu spożycia. Trojszyk składa około 450 jaj - w przeciągu dnia nawet do 10. Taka ilość może zakazić sporą ilość produktów spożywczych. Ich żerowanie pojawia się także w kościach czy produktach pochodzenia odzwierzęcego. Wydzieliny zapachowe skutecznie zanieczyszczają całą partię produktu. Dobrze znany jest trojszyk ulec, a le także może pojawić się trojszyk gryzący, większy, czy kuzyni, jak czarnuch ryżowiec. Osobiście miałam do czynienia z trojszykiem w zapasie ryżu dzikiego. Początkowo bardzo trudno można było dostrzec dorosłe osobniki. Dopiero niewielkie otwory i poruszające się wewnątrz owady mogły zaniepokoić. Sprawdźcie koniecznie regularnie szafki, gdyż w procesie przechowywania przez supermarkety mogło dojść do zainfekowania larwami.
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Tomasz / Adobe Stock