Jak smakują pąki liliowców? Które są jadalne i jak je przyrządzić?

Jak smakują pąki liliowców

Smaczne, chrupiące i pełne aromatu – takie są jadalne pąki liliowców. Mało kto wie, że te popularne w ogrodach kwiaty mogą trafić nie tylko do wazonu, ale i na talerz. Co więcej, nie tylko pięknie wyglądają, ale też świetnie smakują. Jak i kiedy je zbierać? Jak je przyrządzić? Warto sięgnąć po ten wyjątkowy, darmowy rarytas prosto z własnego ogrodu.

Posłuchaj
00:00

Liliowce to rośliny ozdobne znane z pięknych, efektownych kwiatów, które zdobią rabaty od czerwca aż do sierpnia. Są łatwe w uprawie, odporne na choroby i nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Jednak oprócz walorów estetycznych mają jeszcze jedną zaletę – ich pąki są jadalne! Od wieków wykorzystuje się je w kuchni azjatyckiej, a teraz coraz częściej sięgają po nie również miłośnicy kuchni roślinnej w Polsce.

Czy wszystkie liliowce mają jadalne pąki?

W praktyce, w tradycyjnej kuchni (np. azjatyckiej) wykorzystuje się głównie liliowiec rdzawy (Hemerocallis fulva) oraz liliowiec żółty (Hemerocallis lilioasphodelus).

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

A co z odmianami najczęściej uprawianymi w naszych ogrodach, czyli ozdobnymi liliowcami ogrodowymi (Hemerocallis hybrida)? Wydawać by się mogło, że w większości są jadalne, ale ze względu na ogromne zróżnicowanie (powstały tysiące kultywarów tych roślin), nie wszystkie zostały przetestowane pod kątem spożywczym. Dlatego, choć rodzaj Hemerocallis uchodzi za jadalny, zaleca się ostrożność przy próbowaniu pąków kwiatowych odmian ogrodowych.

Kiedy zbierać pąki kwiatowe liliowców?

Do celów kulinarnych najlepiej nadają się grube, jędrne pąki kwiatowe, tuż przed rozwinięciem. To właśnie wtedy mają najwięcej smaku i idealną, chrupką strukturę. Pąki można zbierać przez kilka tygodni w środku lata, ale warto to robić rano, gdy są jeszcze jędrne i świeże. Należy wybierać tylko zdrowe, nieuszkodzone okazy, z czystych roślin – bez oprysków chemicznych.

Zbiór pąków liliowców
Fot. Lili.Q / AdobeStock
Pąki liliowców można zrywać, ale zaleca się ich ścinanie ostrym nożem lub sekatorem. Dzięki temu roślina nie zostaje mocno uszkodzona. Warto zbierać pąki rano, gdy są najbardziej jędrne i świeże.

Jak smakują pąki liliowców?

Pąki mają delikatny, lekko słodkawy smak, przypominający połączenie zielonej fasolki i młodego groszku. Ich chrupiąca struktura sprawia, że świetnie nadają się do różnych dań – zarówno gotowanych, jak i smażonych. Co ważne, można je jeść również na surowo, np. jako ciekawy dodatek do sałatek.

5 pomysłów na wykorzystanie pąków liliowców w daniach

Pąki liliowców można przygotować na wiele sposobów. Oto kilka pomysłów, które sprawdzą się zarówno w codziennej kuchni, jak i podczas letnich spotkań w ogrodzie:

  1. krótko obsmażone na maśle z czosnkiem i ziołami – jako przekąska lub dodatek do obiadu,
  2. panierowane i smażone w cieście naleśnikowym – na wzór kwiatów cukinii,
  3. duszone w sosie sojowym z sezamem – inspirowane kuchnią azjatycką,
  4. marynowane w occie – idealne jako przystawka do wędlin i serów,
  5. dodane na surowo do sałatek – dla chrupkości i ciekawego smaku.
Pąki liliowców to świetny sposób, by urozmaicić codzienne menu, sięgając po to, co rośnie na rabacie w naszym ogrodzie. Zbieranie ich jest proste, a smak i efekt – naprawdę zaskakujący. Warto więc wypróbować ten sezonowy przysmak, póki lato trwa!


Zdjęcie tytułowe: Lili.Q / AdobeStock

Tematy
Autor
Dominika Nowak Dominika Nowak

Mama, blogerka, ekolożka, ogrodniczka amatorka. Dzieli się z Wami swoją pasją i wiedzą. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy