Chryzantemy w wazonie i w filiżance | Dwa przepisy na dania z kwiatów

przepisy na dania z kwiatów chryzantemy

Choć w Polsce najczęściej wykorzystujemy je do ozdabiania grobów, to chryzantemy mają niezwykle bogatą historię i cesarskie korzenie. Uwielbiam wielkie, złociste pompony chryzantem i moim zdaniem zdecydowanie odganiają wszelki smutek i żal, szczególnie jeśli włoży się je do czajniczka i zaparzy z nich herbatkę. – zdradza Małgorzata Kalemba-Drożdż. Od ponad tysiąca lat chryzantemy są natchnieniem artystów; uznaje się je nie tylko za symbol jesieni, ale również za metaforę hartu ducha.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Październik 2024
Przejrzyj i kup
Spis treści
Jakie dania przyrządza się z kwiatów chryzantem? Jak zaparzyć herbatkę z kwiatów chryzantemy? Jak zrobić ciastka z chryzantemami?


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Październik 2024

Suszone, zaparzane lub marynowane

Uprawę chryzantem rozpoczęto w Chinach w XV w. p.n.e. (to już 3500 lat temu!). Na początku były używane przede wszystkim jako rośliny lecznicze. Według Chińskich mędrców chryzantema wzmacnia siły witalne, działa łagodząco, spowalnia starzenie się i przedłuża życie.

Herbatkę chryzantemową przyrządza się na różne sposoby w Chinach, Japonii i Korei. Zbiera się kwiaty, zanim całkowicie otworzą koszyczki lub jeszcze w stadium nabrzmiałych, niemal dorosłych do otwarcia pąków. Chińczycy zwykle chryzantemy suszą, Japończycy zaparzają parą wodną, a następnie suszą, natomiast Koreańczycy marynują w miodzie lub utleniają jak czarną herbatę.

Spożywczo wykorzystywane są żółte lub białe kwiaty chryzantemy indyjskiej (Chrysanthemum indicum) i drobne odmiany chryzantemy ogrodowej (Chrysanthemum × morifolium), zarówno pełne, półpełne, jak i pojedyncze – z jednym okółkiem kwiatów języczkowych. Napar z chryzantem obniża ciśnienie, działa orzeźwiająco, odprężająco, przeciwmigrenowo i przeciwzapalnie, a także poprawia trawienie.

Zapiski o chryzantemowym naparze podawanym na chińskim dworze cesarskim pochodzą z X wieku, a od XII w. chryzantema stała się godłem cesarza Japonii. W XVI w. było opisanych około 500 odmian chryzantem, obecnie jest ich ponad 20 tysięcy! W polskiej nomenklaturze chryzantemy określane są jako złocienie i aktualnie do rodzaju Chrysanthemum nie zalicza się złocienia wieńcowego (Glebionis coronaria, dawniej Chrysanthemum coronarium), którego liście są popularnym azjatyckim warzywem.

W celach spożywczych nie korzystaj z kwiatów sprzedawanych w sklepach i na straganach, ponieważ były uprawiane jako kwiaty ozdobne i prawdopodobnie były też opryskiwane środkami ochrony roślin nienadającymi się do konsumpcji.

Możesz posadzić chryzantemy w ogrodzie, bo niezależnie od tego, czym były opryskiwane, w przyszłym roku będą całkowicie bezpieczne do użycia.

herbatka z kwiatów żółtej chryzantemy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Herbatka chryzantemowa
SKŁADNIK: Żółte lub białe kwiaty chryzantemy drobnokwiatowej (Chysanthemum indicum)
PRZEPIS: Kwiaty, które dopiero otworzyły się z pąków i okrągłe, gotowe do otwarcia pąki wysusz w przewiewnym i ciepłym miejscu. Ponieważ chryzantemy są dość mięsiste, warto użyć suszarki do owoców. Wysuszone kwiaty przechowuj w szczelnym pojemniku, bez dostępu światła do następnego lata – przydadzą się, kiedy wrócą upały.
Zwykle używa się od 1 do 4 kwiatów na filiżankę, ale warto dobrać własne proporcje do smaku. Zalej kwiaty gorącą wodą i odstaw pod przykryciem na pięć minut. Herbatka chryzantemowa jest orzeźwiająca, lekko gorzkawa i czuć w niej słodki aromat siana wynikający z obecności kumaryn. Warto pamiętać, że napar z chryzantem obniża ciśnienie, więc nie należy go pić w zbyt dużych ilościach.
ciasteczka z fioletowymi płatkami chryzantemy
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Ciasteczka chryzantemowe
SKŁADNIKI: Ciasto – 200 g masła, 3 łyżki suszonych kwiatów chryzantem, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżka miodu, szczypta soli Lukier – 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, płatki świeżych chryzantem, 1 białko
PRZEPIS: Suszone chryzantemy utrzyj w moździerzu lub młynku. Masło utrzyj z cukrem i chryzantemami na jasny krem. Dodaj miód i sól, a następnie mąkę do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto zupełnie nie chce związać, dodaj łyżkę zimnej wody. Jeśli jest zbyt miękkie, dosyp 1-2 łyżki mąki. Wstaw ciasto do lodówki na 20-30 minut. Rozwałkuj delikatnie podsypując mąką i wytnij ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 190°C przez ok. 8-10 minut, aż się zezłocą. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Ciasteczka wystudź.
Z cukru pudru, soku z cytryny i białka utrzyj gładki lukier. Pokryj ciasteczka warstwą lukru i udekoruj płatkami chryzantemy. Możesz użyć białego lukru lub dobrać jego kolor do barwy płatków chryzantem wybranych do dekoracji ciastek. Różowy uzyskasz dodając łyżeczkę soku z buraka, a żółty – szczyptę kurkumy. Jeśli ciasteczka mają leżeć dłużej niż 1 dzień – wykorzystaj wcześniej wysuszone płatki (np. w grubej książce), dzięki temu będą trwalsze.
Małgorzata Kalemba-Drożdż

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kalemba Drożdż – dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.

  Gardeners' World Edycja Polska 10/2024

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Październik 2024


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Tagi
Najnowsze treści