Jak podać jajka na Wielkanocny stół? Faszerowanie to nie wszystko. Oto 10+ ciekawych pomysłów

Jak podać jajka na Wielkanocny stół?

Faszerowane jajka to dopiero początek – wielkanocny stół aż się prosi o coś więcej. Na świątecznym stole mogą wyglądać elegancko, zaskakiwać formą i zachwycać smakiem. Zamiast ograniczać się do tradycyjnych przepisów, poznaj 10 nietuzinkowych pomysłów na podanie jajek – niektóre są efektowne, inne banalnie proste, ale wszystkie idealnie wpisują się w klimat Wielkanocy. Zainspiruj się i spraw, by w tym roku jajka były prawdziwą ozdobą świątecznego menu!

Posłuchaj
00:00
22

Zbliża się czas, kiedy tradycje spotykają się z nowoczesnością, a na naszych wielkanocnych stołach królują potrawy, które są nie tylko smaczne, ale i pięknie prezentują się wśród wiosennych ozdób. Centralnym punktem tych przygotowań są jajka – symbol odrodzenia i nowego życia, które od wieków zajmują honorowe miejsce w kulinarnych tradycjach.

Warto się rozglądać i szukać nowych sposobów na podanie tego klasycznego elementu wielkanocnego menu. Od kreatywnego faszerowania po oryginalne metody dekoracji, przedstawiamy pomysły, które odświeżą wielkanocne zwyczaje i wprowadzą do nich odrobinę fantazji i nowoczesności.

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Faszerowane jajka – postaw na klasykę w nowym wydaniu

Faszerowane jajka to klasyk, który nigdy się nie nudzi, a jego wariantów jest tyle, ile kreatywności w naszych kuchniach – co roku możemy odkrywać nowe połączenia smaków. Wśród wielu, można wymienić kilka bardziej znanych i częściej spotykanych:

  • Przykładowo, jajka z rzeżuchą i szynką oferują kolorowy i smakowy akcent dzięki połączeniu lekko ostrej rzeżuchy z aksamitną konsystencją majonezu i szynki.
  • Nie mniej pyszne i mające oddanych fanów są wiosenne jajka z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.
  • Inne propozycje, takie jak jajka faszerowane rybami, np. łososiem czy tuńczykiem, to obecnie klasyk na wielkanocnych stołach.
  • Dla miłośników zdrowszych i bardziej egzotycznych opcji, można wybrać jajka faszerowane pastą bazującą na awokado.
  • Zawsze budzącym podziw wśród wielkanocnych potraw są jajka faszerowane w skorupkach – to eleganckie rozwiązanie, do którego zjedzenia trzeba użyć małej, deserowej łyżeczki.
Faszerowane jajka na wielkanocny stół
Fot. rawpixel.com / AdobeStock
Klasyczne jajka faszerowane łatwo przemienić w pięknie podane danie dzięki odpowiednim "ozdobom". Mogą być to jadalne kiełki, ale też grubo mielone przyprawy lub świeże zioła.
Faszerowane jajka na wielkanocny stół
Fot. kasia2003 / AdobeStock
Faszerowane jajka z nutą słodkiej papryki cenią wszyscy, którzy lubią smaki z krajów południowej Europy. Jej czerwony kolor to dodatkowy atut wizualny tego wyboru!
Faszerowane jajka na wielkanocny stół
Fot. Елена Гурова / AdobeStock
Jajka z farszem z tuńczyka to klasyka. Ten wyjątkowy, lubiany przez wielu smak można dopełnić, kładąc na wierzch zielone oliwki.
Faszerowane jajka na wielkanocny stół
Fot. Brent Hofacker / AdobeStock
Jajka z farszem zrobionym z awokado zadowolą nawet najwybredniejszych gości. Ważne tylko, by dać do nich odpowiednio dużo cytryny, by nie sczerniały (awokado bardzo szybko się utlenia i traci świeży wygląd!).
Faszerowane jajka na wielkanocny stół
Fot. Анна Журавлева / AdobeStock
Klasycznie faszerowane jajka nabiorą zupełnie nowego wyglądu i smaku, jeśli przyozdobimy je marchewkami z łososia.

Czerwone jajka na twardo – czym i jak je zabarwić?

Jajka o czerwonym białku? To nie czary! Aby je zrobić wystarczy barszcz. Ugotowane wcześniej jajka obiera się i wkłada do barszczu na określony czas – krótkie moczenie sprawi, że czerwony barwnik przeniknie w jajko częściowo, a długie może doprowadzić do tego, że całe białko nabierze niezwykłego koloru.

Jajka faszerowane o barwionych na czerwono białkach
Fot. Olga / AdobeStock
Jajka zabarwione w barszczu, zależnie od czasu, w jakim w nim spędzą, będą mniej lub intensywniej różowe. Przed zastosowaniem tej metody, warto poeksperymentować i sprawdzić, na jak długo umieszczać je w barszczu dla uzyskania oczekiwanego efektu.

Jajka na twardo – pomysłowe podanie zmienia wszystko

Nie trzeba wymyślnie faszerować jajek – na wielkanocny stół idealnie nadadzą się też wtedy, gdy przyozdobimy je w ciekawy sposób. Na przykład tak, by wyglądały jak... zwierzątka! Takim rozwiązaniem zrobimy ogromną uciechę dzieciom, które nie tylko smacznie zjedzą "jajko-kurkę" lub "króliko-jajko" ale też ochoczo pomogą w ich przygotowaniu.

Jajka kurczaczki - zwierzątka na wielkanocny stół
Fot. anna_shepulova / AdobeStock
Jajka, jak małe kurczaczki wyglądające ze skorupek, wywołają uśmiech u każdego. Umieszczone na talerzu wśród zielonych liści, z oczami z pieprzu i dziobami z marchewki, szybko znikną ze stołu!
Jajka koguciki - zwierzątka na wielkanocny stół
Fot. anna_shepulova / AdobeStock
Małe koguty z jajek są jednymi z popularniejszych dekoracji tego typu. By je zrobić nie zapomnijmy odpowiednio naciąć jajko od dołu, by stało pionowo. Łapki, dzioby i grzebienie można zrobić z marchewki lub buraka.
Jajka króliczki - zwierzątka na wielkanocny stół
Fot. zoryanchik / AdobeStock
Króliczki z jajek to praca dla zaawansowanych, ponieważ trzeba użyć wykałaczek do przyczepienia im uszu. Na wąsy nada się pietruszka, a na nos kawałek papryki lub rzodkiewki – ważne, żeby był czerwony!
Jajka myszki - zwierzątka na wielkanocny stół
Fot. san_ta / AdobeStock
Z jajek wyczarujemy w prosty sposób urocze myszki. Uszy i ogonek zrobimy z... rzodkiewki.
Jajka świnki - zwierzątka na wielkanocny stół
Fot. san_ta / AdobeStock
Świnki mogą okazać się ulubionym zwierzątkiem do robienia przez dzieci, ponieważ do zrobienia ich ryjków i uszu użyjemy małych parówek. 

Dekoracja jajek – wielkanocna sztuka

Dekorowanie jajek to kolejny aspekt wielkanocnych przygotowań, który pozwala na wykazanie się kreatywnością. Nie ograniczajmy się tylko do malowania czy barwienia jajek. Warto zainspirować się różnorodnymi technikami i materiałami, takimi jak naklejki, wstążki, czy nawet naturalne materiały jak liście i płatki kwiatów, aby stworzyć małe dzieła sztuki, które ozdobią nasz wielkanocny stół.

Ozdobione jajko podane na wielkanocny stół
Fot. Maria / AdobeStock
Jajko w roli królika? Czemu nie! Zwykła serwetka, trochę sprytu i już na stole lądują pisanki z uszami – pomysł prosty, a efekt robi wrażenie.

Wielkanocny stół to miejsce, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością, a jajka stanowią jego centralny punkt. Faszerowanie jajek to tylko jedna z wielu metod ich podawania. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na klasyczne metody, czy też zaskoczymy gości nowymi pomysłami, ważne jest, aby pamiętać o roli, jaką jajka odgrywają w wielkanocnych tradycjach. Niech ten czas będzie okazją do eksperymentowania w kuchni i na naszych stołach, a także do dzielenia się radością ze spotkań z najbliższymi.

Zdjęcie tytułowe: Africa Studio, Ksenia / AdobeStock


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje