Logo
Logo

Dżem z owoców głogu | Wspomaga pracę serca

Głóg to krzew lub małe drzewo, które kwitnie efektownie wiosną. Wczesną jesienią na roślinach dojrzewają nieduże, czerwone, kuliste owoce. Owoce głogu znane są ze swoich właściwości leczniczych. W domowych warunkach można z nich przyrządzić m.in. smaczne dżemy.

Poznaj przepis Katarzyny Gubały, by cieszyć się smakiem owoców i wzmocnić swoje serce!

W medycynie wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i owoce głogu. Roślina ta wspomaga pracę serca i całego układu krążenia, a także obniża poziom cholesterolu. Owoce głogu można wykorzystywać do przyrządzania soków, nalewek, konfitur i dżemów. Oto przepis na nasercowy dżem z owoców głogu.

Przepis na dżem z owoców głogu

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu
  • 1,5 kg jabłek
  • 500 g cukru
  • 1 l wody

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne.
  2. Owoce głogu myjemy i obieramy ze zbędnych ogonków czy listków.
  3. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny.
  4. Kiedy woda odparuje, dodajemy cukier i smażymy całość jeszcze z godzinę do uzyskania miękkości i jednolitej masy.
  5. Aby dżem był gładki, możemy go zblendować w garnku przed nakładaniem do słoików.
  6. Gorący dżem przekładamy ostrożnie łyżką do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem na noc.
  7. Nie pasteryzujemy dodatkowo.
Najlepsze przetwory z owoców
Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl
Autor
Dżem z owoców głogu | Wspomaga pracę serca
Dżem z owoców głogu | Wspomaga pracę serca
Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych oraz specjaliści w różnych dziedzinach ogrodnictwa, budowy i urządzania domu, pielęgnacji ogrodu i roślin doniczkowych, dzielą się z Wami swoim doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl