W medycynie wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i owoce głogu. Roślina ta wspomaga pracę serca i całego układu krążenia, a także obniża poziom cholesterolu. Owoce głogu można wykorzystywać do przyrządzania soków, nalewek, konfitur i dżemów. Oto przepis na nasercowy dżem z owoców głogu.
Przepis na dżem z owoców głogu
Składniki
- 1 kg dojrzałych owoców głogu
- 1,5 kg jabłek
- 500 g cukru
- 1 l wody
Przygotowanie
- Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne.
- Owoce głogu myjemy i obieramy ze zbędnych ogonków czy listków.
- Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny.
- Kiedy woda odparuje, dodajemy cukier i smażymy całość jeszcze z godzinę do uzyskania miękkości i jednolitej masy.
- Aby dżem był gładki, możemy go zblendować w garnku przed nakładaniem do słoików.
- Gorący dżem przekładamy ostrożnie łyżką do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem na noc.
- Nie pasteryzujemy dodatkowo.
Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl