Sok z borówki amerykańskiej | Domowy przepis na zdrowie

Sok z borówki amerykańskiej  - domowy przepis na zdrowie

Borówka amerykańska, znana również jako jagoda amerykańska, jest owocem pełnym zdrowia, energii i witalności. Można ją spożywać na wiele różnych sposobów, na surowo, w ciastach, deserach, z jogurtem lub przetworzoną na przykład jako sok. Sok z borówki amerykańskiej jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w makro- i mikroelementy, co czyni go idealnym źródłem składników odżywczych. 

Posłuchaj
00:00
21
Spis treści
Dlaczego warto przerobić owoce borówki na sok? Jak przerobić borówkę amerykańską? Jak zrobić sok z borówki amerykańskiej? Ile cukru na 1 kg borówki amerykańskiej? Co zrobić z borówkami na zimę?

Właściwości smakowe i zdrowotne soku z borówek amerykańskich 

Sok z borówki amerykańskiej charakteryzuje się unikalnym smakiem, który jest jednocześnie słodki i lekko kwaśny. Jest to doskonała propozycja na zimowe, chłodne wieczory, ale równie dobrze smakuje w ciepłe, letnie dni. 

Borówki amerykańskie są źródłem wielu cennych składników pozytywnie oddziałujących na zdrowie człowieka. Sok z borówek amerykańskich jest bogatym rezerwuarem błonnika, witamin A, C, E oraz K, a także witamin z grupy B. Drogocenne działanie w głównej mierze zawdzięcza przeciwutleniaczom, które zwalczają wolne rodniki oraz niwelują skutki upływu czasu. Dzięki temu sok z borówki działa antynowotworowo, a poza tym ma właściwości przeciwzapalne. 

Sok z borówki amerykańskiej jest bogatym źródłem soli mineralnych oraz pierwiastków śladowych, w szczególności wapnia, potasu i fosforu. Chroni układ krwionośny i serce, działając obniżająco na poziom cholesterolu we krwi. Sok z jagód amerykańskich pomaga na zmęczone, przepracowane oczy i wzmacnia wzrok.

Sok z borówki amerykańskiej to prawdziwy eliksir zdrowia. Warto zatem przygotować go samodzielnie w domu i cieszyć się jego smakiem i dobroczynnymi właściwościami.

Przepis na sok z borówki amerykańskiej

Sok z borówki amerykańskiej to prawdziwy skarb natury, który możemy przygotować na dwa różne sposoby, w zależności od naszych potrzeb i preferencji. Jeżeli pragniemy natychmiast cieszyć się jego smakiem i dobroczynnymi właściwościami, możemy zdecydować się na przygotowanie świeżego soku, który jest idealny do szybkiego spożycia. Z drugiej strony, jeżeli chcemy zachować smak lata na dłużej, możemy przygotować sok pasteryzowany, który doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający napój na zimowe dni. Bez względu na wybraną metodę, sok z borówki amerykańskiej to zawsze doskonały wybór.

Świeży sok ze świeżych owoców, do bezpośredniego spożycia

Ten pyszny sok z owoców borówki amerykańskiej pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych i umożliwia krótkotrwałe przechowywanie w lodówce. Idealnie nadaje się do letnich deserów, koktajli lub napojów. W przepisie, który podajemy jest cukier, ale możesz zupełnie z niego zrezygnować. Wtedy wystarczy zblendować borówki i od razu wypić. Pycha!

Składniki

  • 5 kg świeżych borówek amerykańskich
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Myjemy, sortujemy i odsączamy na sitku 5 kg świeżych borówek.
  2. Następnie blendujemy borówki na gładką masę, przekładamy do dużego słoika.
  3. Dodajemy 1 kg cukru, dokładnie mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na około 24 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie miazgę przecedzamy przez sito, wyciskając sok za pomocą płóciennej ściereczki.
  5. Uzyskany sok mieszamy i przelewamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoiczków, które następnie zakręcamy.
  6. Zamknięte słoiczki przechowujemy w lodówce.

Sok z borówek amerykańskich, pasteryzowany na zimę

Ten przepis na sok z borówki amerykańskiej obejmuje etap pasteryzacji, co umożliwia przechowywanie go poza lodówką nawet przez kilka miesięcy. Dzięki temu, możemy cieszyć się korzyściami płynącymi z odżywczych właściwości soku z borówki nawet w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Taki sok jest idealny do rozgrzewającej herbaty lub po rozcieńczeniu z wodą do wypicia. Pasteryzacja, choć wpływa w pewnym stopniu na zmniejszenie składników odżywczych z owoców, jest niezbędna, by przetwory przechowywać przez kilka miesięcy.

Składniki

  • 1 kg borówek
  • 250g cukru
  • słoiki do wekowania


Przygotowanie

  1. Borówki myjemy, przebieramy i odsączamy.
  2. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  3. Następnie napełniamy owocami suche, wcześniej przygotowane i wyparzone słoiczki, zakręcamy.
  4. Słoiczki gotujemy w garnku zalane wodą do 3/4 objętości przez 10 minut. 
  5. Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia, przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.


Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe:  hendrikje / Adobe Stock 

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści