Sok z borówki amerykańskiej | Domowy przepis na zdrowie

Sok z borówki amerykańskiej  - domowy przepis na zdrowie

Borówka amerykańska, znana również jako jagoda amerykańska, jest owocem pełnym zdrowia, energii i witalności. Można ją spożywać na wiele różnych sposobów, na surowo, w ciastach, deserach, z jogurtem lub przetworzoną na przykład jako sok. Sok z borówki amerykańskiej jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w makro- i mikroelementy, co czyni go idealnym źródłem składników odżywczych. 

Posłuchaj
00:00
21
Spis treści
Dlaczego warto przerobić owoce borówki na sok? Jak przerobić borówkę amerykańską? Jak zrobić sok z borówki amerykańskiej? Ile cukru na 1 kg borówki amerykańskiej? Co zrobić z borówkami na zimę?

Właściwości smakowe i zdrowotne soku z borówek amerykańskich 

Sok z borówki amerykańskiej charakteryzuje się unikalnym smakiem, który jest jednocześnie słodki i lekko kwaśny. Jest to doskonała propozycja na zimowe, chłodne wieczory, ale równie dobrze smakuje w ciepłe, letnie dni. 

Borówki amerykańskie są źródłem wielu cennych składników pozytywnie oddziałujących na zdrowie człowieka. Sok z borówek amerykańskich jest bogatym rezerwuarem błonnika, witamin A, C, E oraz K, a także witamin z grupy B. Drogocenne działanie w głównej mierze zawdzięcza przeciwutleniaczom, które zwalczają wolne rodniki oraz niwelują skutki upływu czasu. Dzięki temu sok z borówki działa antynowotworowo, a poza tym ma właściwości przeciwzapalne. 

Sok z borówki amerykańskiej jest bogatym źródłem soli mineralnych oraz pierwiastków śladowych, w szczególności wapnia, potasu i fosforu. Chroni układ krwionośny i serce, działając obniżająco na poziom cholesterolu we krwi. Sok z jagód amerykańskich pomaga na zmęczone, przepracowane oczy i wzmacnia wzrok.

Sok z borówki amerykańskiej to prawdziwy eliksir zdrowia. Warto zatem przygotować go samodzielnie w domu i cieszyć się jego smakiem i dobroczynnymi właściwościami.

Przepis na sok z borówki amerykańskiej

Sok z borówki amerykańskiej to prawdziwy skarb natury, który możemy przygotować na dwa różne sposoby, w zależności od naszych potrzeb i preferencji. Jeżeli pragniemy natychmiast cieszyć się jego smakiem i dobroczynnymi właściwościami, możemy zdecydować się na przygotowanie świeżego soku, który jest idealny do szybkiego spożycia. Z drugiej strony, jeżeli chcemy zachować smak lata na dłużej, możemy przygotować sok pasteryzowany, który doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający napój na zimowe dni. Bez względu na wybraną metodę, sok z borówki amerykańskiej to zawsze doskonały wybór.

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Świeży sok ze świeżych owoców, do bezpośredniego spożycia

Ten pyszny sok z owoców borówki amerykańskiej pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych i umożliwia krótkotrwałe przechowywanie w lodówce. Idealnie nadaje się do letnich deserów, koktajli lub napojów. W przepisie, który podajemy jest cukier, ale możesz zupełnie z niego zrezygnować. Wtedy wystarczy zblendować borówki i od razu wypić. Pycha!

Składniki

  • 5 kg świeżych borówek amerykańskich
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Myjemy, sortujemy i odsączamy na sitku 5 kg świeżych borówek.
  2. Następnie blendujemy borówki na gładką masę, przekładamy do dużego słoika.
  3. Dodajemy 1 kg cukru, dokładnie mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na około 24 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie miazgę przecedzamy przez sito, wyciskając sok za pomocą płóciennej ściereczki.
  5. Uzyskany sok mieszamy i przelewamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoiczków, które następnie zakręcamy.
  6. Zamknięte słoiczki przechowujemy w lodówce.

Sok z borówek amerykańskich, pasteryzowany na zimę

Ten przepis na sok z borówki amerykańskiej obejmuje etap pasteryzacji, co umożliwia przechowywanie go poza lodówką nawet przez kilka miesięcy. Dzięki temu, możemy cieszyć się korzyściami płynącymi z odżywczych właściwości soku z borówki nawet w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Taki sok jest idealny do rozgrzewającej herbaty lub po rozcieńczeniu z wodą do wypicia. Pasteryzacja, choć wpływa w pewnym stopniu na zmniejszenie składników odżywczych z owoców, jest niezbędna, by przetwory przechowywać przez kilka miesięcy.

Składniki

  • 1 kg borówek
  • 250g cukru
  • słoiki do wekowania


Przygotowanie

  1. Borówki myjemy, przebieramy i odsączamy.
  2. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  3. Następnie napełniamy owocami suche, wcześniej przygotowane i wyparzone słoiczki, zakręcamy.
  4. Słoiczki gotujemy w garnku zalane wodą do 3/4 objętości przez 10 minut. 
  5. Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia, przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.


Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe:  hendrikje / Adobe Stock 

To się przyda
Nawóz ekologiczny do borówek – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do borówek – 1 kg | Target
Nawóz Zadbany Ogród Do Borówek - z mączką bazaltową – 1 kg
Nawóz Zadbany Ogród Do Borówek - z mączką bazaltową – 1 kg
Mikoryza RHODOVIT – 100 g
Mikoryza RHODOVIT – 100 g

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje