Właściwości smakowe i zdrowotne soku z borówek amerykańskich
Sok z borówki amerykańskiej charakteryzuje się unikalnym smakiem, który jest jednocześnie słodki i lekko kwaśny. Jest to doskonała propozycja na zimowe, chłodne wieczory, ale równie dobrze smakuje w ciepłe, letnie dni.
Borówki amerykańskie są źródłem wielu cennych składników pozytywnie oddziałujących na zdrowie człowieka. Sok z borówek amerykańskich jest bogatym rezerwuarem błonnika, witamin A, C, E oraz K, a także witamin z grupy B. Drogocenne działanie w głównej mierze zawdzięcza przeciwutleniaczom, które zwalczają wolne rodniki oraz niwelują skutki upływu czasu. Dzięki temu sok z borówki działa antynowotworowo, a poza tym ma właściwości przeciwzapalne.
Sok z borówki amerykańskiej jest bogatym źródłem soli mineralnych oraz pierwiastków śladowych, w szczególności wapnia, potasu i fosforu. Chroni układ krwionośny i serce, działając obniżająco na poziom cholesterolu we krwi. Sok z jagód amerykańskich pomaga na zmęczone, przepracowane oczy i wzmacnia wzrok.
Przepis na sok z borówki amerykańskiej
Sok z borówki amerykańskiej to prawdziwy skarb natury, który możemy przygotować na dwa różne sposoby, w zależności od naszych potrzeb i preferencji. Jeżeli pragniemy natychmiast cieszyć się jego smakiem i dobroczynnymi właściwościami, możemy zdecydować się na przygotowanie świeżego soku, który jest idealny do szybkiego spożycia. Z drugiej strony, jeżeli chcemy zachować smak lata na dłużej, możemy przygotować sok pasteryzowany, który doskonale sprawdzi się jako orzeźwiający napój na zimowe dni. Bez względu na wybraną metodę, sok z borówki amerykańskiej to zawsze doskonały wybór.
Świeży sok ze świeżych owoców, do bezpośredniego spożycia
Ten pyszny sok z owoców borówki amerykańskiej pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych i umożliwia krótkotrwałe przechowywanie w lodówce. Idealnie nadaje się do letnich deserów, koktajli lub napojów. W przepisie, który podajemy jest cukier, ale możesz zupełnie z niego zrezygnować. Wtedy wystarczy zblendować borówki i od razu wypić. Pycha!
Składniki
- 5 kg świeżych borówek amerykańskich
- 1 kg cukru
Przygotowanie
- Myjemy, sortujemy i odsączamy na sitku 5 kg świeżych borówek.
- Następnie blendujemy borówki na gładką masę, przekładamy do dużego słoika.
- Dodajemy 1 kg cukru, dokładnie mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na około 24 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie miazgę przecedzamy przez sito, wyciskając sok za pomocą płóciennej ściereczki.
- Uzyskany sok mieszamy i przelewamy do suchych, wcześniej wyparzonych słoiczków, które następnie zakręcamy.
- Zamknięte słoiczki przechowujemy w lodówce.
Sok z borówek amerykańskich, pasteryzowany na zimę
Ten przepis na sok z borówki amerykańskiej obejmuje etap pasteryzacji, co umożliwia przechowywanie go poza lodówką nawet przez kilka miesięcy. Dzięki temu, możemy cieszyć się korzyściami płynącymi z odżywczych właściwości soku z borówki nawet w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Taki sok jest idealny do rozgrzewającej herbaty lub po rozcieńczeniu z wodą do wypicia. Pasteryzacja, choć wpływa w pewnym stopniu na zmniejszenie składników odżywczych z owoców, jest niezbędna, by przetwory przechowywać przez kilka miesięcy.
Składniki
- 1 kg borówek
- 250g cukru
- słoiki do wekowania
Przygotowanie
- Borówki myjemy, przebieramy i odsączamy.
- Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc do lodówki.
- Następnie napełniamy owocami suche, wcześniej przygotowane i wyparzone słoiczki, zakręcamy.
- Słoiczki gotujemy w garnku zalane wodą do 3/4 objętości przez 10 minut.
- Odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia, przechowujemy w zacienionym i chłodnym miejscu.
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: hendrikje / Adobe Stock