Kaszotto z indykiem, fasolką szparagową i pieczarkami – obiad idealny!

Kaszotto z indykiem, fasolka szparagowa i pieczarkami

Kaszotto z indykiem, fasolką szparagową i pieczarkami to propozycja na obiad dla fanów zdrowego odżywiania, którzy lubią połączenie warzyw z mięsem i aromatycznymi przyprawami. 

Posłuchaj
00:00

Przepis na kaszotto z indykiem, fasolką szparagową i pieczarkami

Jeśli szukasz pomysłu na pożywny obiad pełen smaku, kaszotto z indykiem, fasolką szparagową i pieczarkami będzie świetnym wyborem. To proste danie łączy wartościową kaszę gryczaną z delikatnym mięsem drobiowym i chrupiącymi warzywami, tworząc pełnowartościowy posiłek, który nasyci na długo. Idealne na rodzinny obiad lub lunch do pracy – łatwe w przygotowaniu, a przy tym zdrowe i aromatyczne.

Składniki 

  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 400 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 250 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone na plasterki.
  2. Smaż mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut, aż cebula zmięknie a pieczarki stracą na objętości.
  3. Dodaj mięso z indyka, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskim i smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodaj kaszę gryczaną i smaż jeszcze 1 minutę. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po 10 minutach dodaj fasolkę szparagową. Na koniec wymieszaj.
  5. Podawaj posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Urządzenia akumulatorowe Oleo-Mac 56 V – mocna alternatywa dla maszyn spalinowych
Treści naszych partnerów
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści