Odpowiedź eksperta:
W domu sprawdzi się większość zakwitających roślin jednorocznych, bylin czy całych gałązek krzewów. Należy zdawać sobie jednak sprawę, jaki wpływ na roślinę macierzystą będzie mieć ścięcie kwiatu. W przypadku roślin jednorocznych, gdy zetniemy pęd nisko tuż przy ziemi – roślina już nie odbije. U roślin cebulowych istotne jest zazwyczaj uzyskanie plonu w roku następnym, dlatego nie wolno ścinać całej rośliny, ale pozostawić na niej kilka liści. W przypadku wieloletnich róż, goździków, piwonii, ścinając kwiaty stosunkowo wysoko, zmusimy roślinę do powtórzenia kwitnienia. Pachnące gałązki bzu lilaka powinno się odcinać powyżej rozwidlenia pędu.
Nie bez znaczenia dla trwałości kwiatu jest odpowiednia pora zbioru. Najlepiej robić to po południu, gdy roślina zawiera najwięcej substancji odżywczych. Poranny zbiór kwiatów przy najniższej temperaturze dobowej gwarantuje również świeży wygląd, pęd jest sztywny. Rośliny ścięte w południe zawierają mało wody i szybko zwiędną.
Planując zbiór kwiatów, dobrze jest podlać roślinę kilka godzin wcześniej. Unika się zbierania kwiatów w trakcie deszczu lub zaraz po. Rośliny mają wtedy otwarte szparki transpirujące, zatem szybko po ścięciu więdną, a krople wody łatwo uszkadzają kwiat.
Używane do cięcia narzędzia (sekatory, noże) powinny być ostre i zdezynfekowane, dzięki czemu uszkadza się możliwie małą ilość tkanek i nie przenosi chorób pomiędzy roślinami. Ścięte pędy będą dobrze pobierać wodę z wazonu, gdy utniemy je nad węzłem. Kwiaty zbieramy w dowolnej fazie rozwoju – od pąków do pełnego rozkwitu.
Piękne majowe kwiaty to piwonie, konwalia majowa, orliki, bez lilak.
Zdjęcie tytułowe: Jill Wellington/Pixabay