Samodzielne robienie ozdób: Dlaczego wybrać masę solną?
Masa solna to jedno z najbardziej uniwersalnych i wyjątkowo tanich w wykonaniu materiałów do tworzenia ręcznych ozdób. Jej główne składniki to sól, mąka i woda, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni!
Przepis na masę solną: Szybki i łatwy!
Składniki:
- 1 szklanka mąki (np. mąki tortowej)
- 1 szklanka soli
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
- Wymieszaj 2 szklanki mąki, 1 szklankę soli i około 1 szklanki wody.
- Mieszaj aż uzyskasz elastyczną masę. Gotowe!
Uwaga!
Masa solna lubi szybko wysychać i pękać w trakcie formowania ozdób, dlatego gdy nie mamy jej w rękach, warto ją przetrzymywać w woreczku lub pod wilgotną szmatką w trakcie pracy.
Kolejne pękanie może nastąpić w trakcie pieczenia. Aby temu przeciwdziałać, przede wszystkim należy nie śpieszyć z wypiekaniem – niech proces będzie dłuższy niż krótszy (jest opisany w kolejnych częściach artykułu).
By zapobiegać pękaniu, niektórzy polecają dodawanie do masy kleju do tapet lub skrobi ziemniaczanej.
Formowanie ozdób: O czym warto pamiętać?
- Jest wiele sposobów na formowanie masy solnej w różne kształty – zarówno te płaskie, jak i trójwymiarowe. Warto jednak pamiętać, że całe figurki powinny mieć podobną grubość (najlepiej ok. 0,5 cm), by przy wypiekaniu równomiernie twardniały.
- Tworząc przestrzenne figury, aby skleić masę solną, miejsca styczne należy lekko zwilżyć wodą.
- Lepiąc nasze figurki i ozdoby trzymajmy masę solną w woreczku, by nie wysychała!
- Wnętrze dużych modeli warto wypełnić nie masą, ale zmiętą folią aluminiową.
- Na tym etapie rób różne otwory, w tym i dziurki na sznurek do zawieszania ozdób.
Wypiekanie masy solnej: Szybko w piekarniku
- Nagrzewaj piekarnik do 50°C i piecz przez 30-40 minut.
- Zwiększ temperaturę do 75°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20-30 minut.
- Następnie podnieś temperaturę do 100°C i piecz przez około 20 minut.
- Zwiększ temperaturę do 125°C i piecz przez około 20 minut. Jeśli modele są grubsze, możesz przedłużyć czas pieczenia w temperaturze 100°C lub 125°C.
- Włącz termoobieg na krótko, około 10 minut.
- Wyłącz piekarnik.
- Pamiętaj, aby nagrzewać piekarnik tylko od dołu.
- Termoobieg włączaj tylko pod koniec procesu pieczenia.
(Ten sposób wypiekania ozdób z masy solnej sprawia, że nie trzeba ich obracać ani robić niczego innego w trakcie procesu.)
Warto wiedzieć
Pamiętajmy też, że każdy piekarnik jest inny – czasem trzeba eksperymentować z czasem i temperaturą, aby znaleźć optymalne ustawienia.
Figurki z masy solnej można suszyć naturalnie – zostawiając je w suchym i ciepłym miejscu, ale proces ten trwa znacznie dłużej.
Malowanie i dekorowanie ozdób z masy solnej: Wskazówki i porady
- Suchą masę można malować różnymi farbami, ale można ją też zabarwić używając barwników już w trakcie wyrabiania.
- Po ostygnięciu masy, możesz przyklejać do niej różne dodatki – cekiny, sznurki, kokardki itp.
- Aby stworzyć wiszącą ozdobę, dziurkę na sznurek najlepiej zrobić w trakcie robienia kształtu.
Pomysły i inspiracje na ozdoby z masy solnej:
Korzystając z powyższych informacji oraz dodatkowych źródeł, możesz stworzyć niezliczone ozdoby z masy solnej, które będą nie tylko piękne, ale także unikalne i pełne osobistego charakteru.
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: Елена Швецова / AdobeStock