artykuł
Owoc
Budowa owoców służy usprawnieniu różnych metod rozsiewania. Owoce mięsiste roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm, owoce suche rozprzestrzeniane są przez wiatr, wodę lub zwierzęta.
Rodzaje owoców:
1. Owoce pojedyncze:
a) owoce suche (owocnia zdrewniała):
- pękające :
* mieszek (kaczyniec)
* strąk (motylkowe)
* łuszczyna (rzepak)
* torebka (mak, len)
- niepękające:
* rozłupka (marchew)
* orzeszek (konopie)
* orzech (dąb)
* ziarniak (zboża)
* skrzydlak (klon)
* niełupka (słonecznik)
b) owoce mięsiste (owocnia soczysta):
- jabłkowate szupinkowe (jabłko)
- jagody (cytryna, ogórek, pomidor, dynia)
- pestkowce (wiśnia, śliwa).
2. Owoce zbiorowe:
- wieloorzeszkowiec (truskawka)
- wielopestkowiec (malina).
3. Owocostany:
- owocostan orzeszkowy (morwa)
- owocostan pestkowca (figa)
- jagodostan (aloes).
Dział produkcji roślinnej, którego celem jest zapobieganie obniżaniu plonów poprzez szkodniki i choroby oraz zabezpieczenie plonów w magazynach.
Więcej →Powierzchnia zlokalizowana najczęściej wokół siedziby gospodarstwa, często oddzielona od reszty gospodarstwa.
Więcej →Inaczej hortologia. Jest to wyspecjalizowany dział nauk rolniczych, traktujący o hodowli i uprawie roślin sadowniczych, warzywnych i ozdobnych ...
Więcej →Jest to okres wzrostu i rozwoju roślin, obejmujący intensywne procesy życiowe od siewu do zbioru uprawianej rośliny.
Więcej →Niewielki zbiornik wodny (sztuczny, rzadziej naturalny) występujący w ogrodach przydomowych.
Więcej →Jest miejscem uprawy roślin przeznaczonym do prowadzenia działalności naukowej, ochrony i odnowy gatunków zagrożonych wyginięciem, edukacji ...
Więcej →