"– Od pszczół zależy bardzo wiele i ich rola w ekosystemie jest nie do przecenienia. Przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego, że zawdzięczamy im lwią część tego, co znajdujemy codziennie na talerzu. Wiele owoców – morele, brzoskwinie, wiśnie, truskawki, również poziomki, jagody, borówki – to wszystko właśnie zawdzięczamy pszczołowatym, ale też np. 4 tys. odmian warzyw."
Z badań i z przeglądu literatury wynika, że jeżeli założymy, że około 100 gatunków roślin zagwarantuje nam aż 90 proc. pożywienia na świecie, to 71 z tych 100 gatunków jest właśnie zapylana i zawdzięczamy je właśnie zapylaniu przez pszczołowate! To oznacza, że ok. 80% całkowitego pożywienia, które produkujemy na świecie zależy od zapylaczy!
To jest ogrom i w związku z tym powinniśmy właśnie zdawać sobie sprawę, że tak naprawdę rzeczywiście jesteśmy niesamowicie rozwinięci jako cywilizacja, ale zależymy tak naprawdę właśnie od bardzo malutkich owadów, których na co dzień nie zauważamy.
"– Oprócz tego pszczołom zawdzięczamy np. kawę, bawełnę, len, czyli to, czym otaczamy się też na co dzień, co sprawia nam niejednokrotnie przyjemność, a co też jest dla nas bardzo ważne." – przekonuje w rozmowie z agencją Newseria Biznes Katarzyna Dytrych, przyrodnik, ekspertka programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.
2016-08-10
Źródło: Newseria, zdjęcie tytułowe: Walter Bichler/Pixabay