Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
5
Okazje

Niezbędne zapylanie upraw: Rola pszczół jest nie do przecenienia!

"Jako cywilizacja jesteśmy bardzo rozwinięci, a zależymy tak naprawdę od małych owadów, których na co dzień nie zauważamy". Ocenia się, że co trzecia łyżka spożywanego przez nas jedzenia zależy od zapylania – przekonuje Katarzyna Dytrych, ekspertka programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”

 

 

Od pszczół zależy bardzo wiele i ich rola w ekosystemie jest nie do przecenienia. Przede wszystkim musimy sobie zdać sprawę z tego, że zawdzięczamy im lwią część tego, co znajdujemy codziennie na talerzu. Wiele owoców – morele, brzoskwinie, wiśnie, truskawki, również poziomki, jagody, borówki – to wszystko właśnie zawdzięczamy pszczołowatym, ale też np. 4 tys. odmian warzyw.

Z badań i z przeglądu literatury wynika, że jeżeli założymy, że około 100 gatunków roślin zagwarantuje nam aż 90 proc. pożywienia na świecie, to 71 z tych 100 gatunków jest właśnie zapylana i zawdzięczamy je właśnie zapylaniu przez pszczołowate.

To jest ogrom i w związku z tym powinniśmy właśnie zdawać sobie sprawę, że tak naprawdę rzeczywiście jesteśmy niesamowicie rozwinięci jako cywilizacja, ale zależymy tak naprawdę właśnie od bardzo malutkich owadów, których na co dzień nie zauważamy.

Oprócz tego pszczołom zawdzięczamy np. kawę, bawełnę, len, czyli to, czym otaczamy się też na co dzień, co sprawia nam niejednokrotnie przyjemność, a co też jest dla nas bardzo ważne. – przekonuje w rozmowie z agencją Newseria Biznes Katarzyna Dytrych, przyrodnik, ekspertka programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.

2016-08-10
Źródło: Newseria
zdjęcie tytułowe: Walter Bichler - Pixabay.com

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Ważne tematy
Lista zakupów
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT