Logo
Logo

Makaron z fasolką szparagową i boczkiem – prosty i szybki przepis!

Nie masz pomysłów na gotowanie? Mamy dla Ciebie świetny przepis na przepyszne danie na bazie makaronu i fasolki szparagowej. Koniecznie spróbuj. Jest pyszne!

Przepis na makaron z fasolką szparagową i boczkiem

Składniki (2 porcje)

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 160 g ulubionego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 ml wody z gotowania makaronu
  • 40 g sera typu parmezan
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj 100 ml wody.
  2. Fasolkę blanszuj w wodzie przez 4 minuty, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Boczek pokrój w paski i zrumień na suchej patelni. Dodaj czosnek posiekany w plasterki oraz fasolkę. Podsmażaj 3 minuty.
  4. Wlej śmietankę oraz wodę po gotowaniu makaronu.
  5. Wsyp połowę startego drobno sera. Gotuj sos 2 minuty, dopraw go solą i pieprzem.
  6. Wrzuć ugotowany makaron i podgrzewaj aż połączy się z sosem i trochę go wchłonie.
  7. Podawaj makaron posypany pozostałym parmezanem.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl