Logo
Logo

Kiszony topinambur | Przepis Sebastiana Kulisa

Przepis na kiszony topinambur pochodzi z książki Sebastiana Kulisa – pt. "Ogród na cztery pory roku".

Jak jeść topinambur?

Długo zajęło mi znalezienie najlepszego sposobu na przygotowanie tego warzywa tak, by faktycznie było smaczne. Chociaż purée z topinamburu to nie mój smak, to już ten pieczony – jak najbardziej. Zimą lubię piec inne warzywa korzeniowe – seler, marchew, pietruszkę, ziemniaki, bataty i topinambur kroję w podobnej wielkości kawałki i mieszam z 2–3 łyżkami oliwy, łyżką miodu, 3–4 wyciśniętymi ząbkami czosnku, 3–4 łyżkami sosu sojowego i tymiankiem. Do tego daję sos przyrządzony na bazie majonezu, jogurtu, soku z limonki i posiekanego koperku, pietruszki lub kolendry.

A sam topinambur? Najpyszniejszy jest kiszony – w zalewie jak np. do kiszonych ogórków. Chrupiący, kwaskowy jest po prostu wspaniały. Jak dla mnie topinambur jest właśnie po to, by go kisić.

Przepis na kiszony topinambur

Składniki

  • solanka: 1 l wody i czubata łyżka soli
  • ok. 1 kg topinamburów
  • 2–3 liście laurowe
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 4–5 ząbków czosnku
  • do wyboru: liść chrzanu, dębu, wiśni, czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Topinambury wyszoruj szczotką, by pozbyć się ziemi.
  2. Czosnek zgnieć i pozostaw w łupinie.
  3. Układaj topinambury w słoiku, wkładając między nie pokrojony chrzan, czosnek, liście i przyprawy.
  4. W osobnej misce wymieszaj wodę z solą, tak by się zupełnie rozpuściła.
  5. Zalej wodą warzywa i odstaw minimum na tydzień.

Smacznego!

Więcej praktycznych porad ogrodniczych, ciekawostek o roślinach i pomysłów na ogród znajdziesz w książce Sebastiana Kulisa pt. "Ogród na cztery pory roku"!

Ogród na 4 pory roku - książka Sebastiana Kulisa
Sebastian Kulis, autor bloga Roślinne Porady, zabiera nas w roczną podróż po swoim ogrodzie.
Kup książkę online!
Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (7)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl