Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
Do góry

Kuvings: Wyciskarki do soków to wciąż nowość

Wyciskarki do soków pojawiły się na polskim rynku przed dwoma laty jednak wciąż znaczna część społeczeństwa nie jest świadoma ich istnienia. Dowiedz się m.in. czym wyciskarka różni się od sokowirówki oraz jak zrobić gęste soki z miąższem bogate są w szereg składników.

Dane dotyczące wiedzy Polaków o nowoczesnych wyciskarkach do soków pokazują, że nasza świadomość dotycząca korzyści związanych z ich używaniem jest na bardzo niskim poziomie. A szkoda. Historia samodzielnego wytwarzania soków z warzyw i owoców sięga lat trzydziestych ubiegłego wieku, kiedy Dr. Walker, twórca teorii sokoterapii skonstruował sokowirówkę. Pod koniec lat siedemdziesiątych firma NUC Electronics wyprodukowała pierwszą wyciskarkę i od tamtej pory urządzenia te przechodzą nieustanną ewolucję aż do dziś.

Wyciskarki do soków pojawiły się na polskim rynku przed dwoma laty jednak wciąż znaczna część społeczeństwa nie jest świadoma ich istnienia. Wyniki badań prowadzonych przez firmę Domowe Sanatorium, wyłącznego i autoryzowanego dystrybutora wyciskarek Kuvings pokazują, że blisko 90 procent badanych nigdy wcześniej nie słyszało o tych urządzeniach. Pozostałe 10 procent stanowią ludzie, którzy albo już są posiadaczami wyciskarek albo noszą się z zamiarem ich zakupu.

- Informacje na temat wiedzy o wyciskarkach pozyskujemy głównie na organizowanych przez firmę licznych prezentacjach i degustacjach podczas których wiele osób ma okazję zapoznać się z wyciskarkami Kuvings oraz skosztować soków przygotowywanych według naszych receptur. Poziom nieświadomości Polaków o samych urządzeniach jak i o korzyściach zdrowotnych płynących z picia soków z miąższem jest naprawdę bardzo wysoki. Szczęśliwie nasze dane sprzedażowe pokazują, że tendencja ta jest malejąca – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium.

Co odróżnia wyciskarkę od sokowirówki?

Lata badań i eksperymentów sprawiły, że obecnie produkowane urządzenia nie mają nic wspólnego z dawnymi sokowirówkami. Są wykonane z zaawansowanych technologicznie materiałów (takich jak ULTEM czy Tritan), a wyciskane przez nie soki są gęste, pożywne i zawierają wszystkie niezbędne witaminy, enzymy i mikroelementy. Z kolei soki z tradycyjnej sokowirówki są przejrzyste, rozwarstwione, spienione i w zasadzie beż żadnych wartości odżywczych. Dzieje się tak dlatego, ponieważ na wirującej z dużą prędkością tarczy ściernej powstaje wysoka temperatura a witaminy i enzymy ulegają zniszczeniu już w temperaturze 46 stopni Celsjusza.

Wyciskarka do soków Kuvings B6000

Dodatkowo wyciskarki Kuvings pracują bardzo cicho, są ponad dwukrotnie wydajniejsze, czyści się je w bardzo łatwy sposób i, co najważniejsze, możemy przygotowywać soki praktycznie ze wszystkich owoców i warzyw. To bardzo istotna różnica ponieważ w sokowirówce nie jesteśmy w stanie otrzymać soku np. z liści, naci itp. Przy użyciu wyciskarki Kuvings B6000 nie mamy takich problemów. Z powodzeniem możemy wyciskać natkę pietruszki, liście szpinaku, pokrzywy czy kapusty jednocześnie mieszając je z innymi składnikami.

Gęste soki z miąższem uzyskiwane z wyciskarki bogate są w szereg składników, których brakuje w sokach z sokowirówek. Świeżo wyciskane soki są najbogatsze w witaminy, które bardzo korzystnie wpływają na odporność jak i urodę. Innym składnikiem soku z wyciskarki są enzymy, które odpowiadają za większość procesów życiowych zachodzących w organizmie. Enzymy i witaminy zawarte w sokach są wchłaniane przez organizm już po 15 minutach od spożycia w ponad 70 procentach.

Człowiek codziennie potrzebuje aż 60 różnych minerałów m.in. magnezu, który likwiduje np. oznaki ospałości czy wapnia, który korzystnie wpływa na reumatyzm i osteoporozę. Kolejnymi składnikami są błonnik i fitochemikalia. Ten pierwszy zmniejsza wchłanianie cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, przyśpiesza detoksykację i reguluje perystaltykę jelit a jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworu układu pokarmowego aż o 23 procent. Z kolei fitochemikalia to szeroka gama substancji czynnych wyłącznie pochodzenia roślinnego np. luteina wspomagająca widzenie czy karotenoid, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Wyciskarka do soków Kuvings B6000

Do produkcji urządzenia wykorzystano najnowsze technologie i materiały jak ULTEM – tworzywo ośmiokrotnie twardsze od klasycznego tworzywa oraz TRITAN, który z uwagi na bezpieczeństwo jest wolny od bisfenoli. W wyciskarce zastosowano wolnoobrotowy silnik indukcyjny o mocy aż 240 W, który w połączeniu z odpowiednimi przekładniami jest bardzo skuteczny, wytrzymały i cichy.

Sercem wyciskarki Kuvings B6000 jest wykonany z Ultemu ślimak, który bezpośrednio rozgniata i wyciska warzywa i owoce przez sito oddzielające sok od pulpy. Warto zaznaczyć, że model B6000 Whole Juicer jest przełomowym urządzeniem ponieważ jako jedyny na rynku posiada szeroki otwór wlotowy przez który możemy wrzucać całe owoce i warzywa bez konieczności krojenia a jedynie po uprzednim umyciu. Jest to ukłon w stronę konsumentów, którzy cenią sobie wygodę użytkowania.


- W odróżnieniu od innych urządzeń tego typu wyciskarka Kuvings jest produkowana w systemie „everything under one roof” co pozwala zachować firmie pełną kontrolę nad każdym etapem produkcji. Dodatkowo w naszych wyciskarkach jest zastosowany silnik 240 W a to o prawie 60 % więcej mocy niż u innych producentów. To wszystko sprawia, że nasza wyciskarka jako jedyna na rynku jest objęta aż 10-letnią, pełną gwarancją. Dlatego mogę śmiało stwierdzić, że Kuvings B6000 jest najlepszą wyciskarką na rynku w swoim przedziale cenowym – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium.

Tekst i zdjęcia produktów: Kuvings,
zdjęcie tytułowe: Jan Vasek Pixabay Public Domain CC0

Komentarze

To Cię zainteresuje
Nowe treści

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Twoja strona ogrodu