Logo
Logo

Pikantne kiszone buraki – smaczny pomysł na zimowe zapasy!

Pikantne kiszone buraki to doskonały pomysł na zimowe zapasy. Jeśli jeszcze nie zgromadziliście wszystkich weków, ten przepis z pewnością wam w tym pomoże! 

Przepis na pikantne kiszone buraki 

Składniki

  • 1 kg buraków
  • Duży liść laurowy
  • Pół łyżki ziela angielskiego
  • Łyżeczka gorczycy
  • Szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia chrzanu
  • 3 szklanki wody
  • Łyżka soli

Przygotowanie

  1. Buraki umyć, obrać, pokroić na cienkie plastry.
  2. Posolić przegotowaną letnią wodę.
  3. Buraki i pozostałe składniki ułożyć w słoiku, zalać roztworem wody i soli.
  4. Wlot słoika zakryć gazą, odstawić na ok. tydzień w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
  5. Po tygodniu słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  6. Kiszone buraki można dodawać zarówno do zup, jak i surówek czy jako dodatek do kanapek.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (9)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl