Logo
Logo

Pumpkin Spice Latte – kawa z mlekiem i dynią

Dynia to królowa jesieni, a Pumpkin Spice Latte to oryginalna, aromatyczna kawa, która podbiła serca miłośników kofeiny. Sprawdź, jak przygotować najpopularniejszy jesienny napój. Wykorzystaj końcówkę sezonu na dynię i przygotuj go samodzielnie w domu, a przekonasz się, że będzie smakował nawet lepiej niż w kawiarni.

Ten jesienny napój bogów, zadebiutował 18 lat temu w znanej amerykańskiej sieci kawiarni. Klienci od razu pokochali smak Pumpkin Spice Latte i już na stałe wpisał się w jesienne, kulinarne trendy na całym świcie. Masz ochotę spędzić chłodny wieczór na kanapie pod kocem z książką w ręku lub oglądając ulubiony serial? W takiej scenerii nie może zabraknąć tej pysznej, aromatycznej kawy. Nuta korzennych przypraw na pewno Cię rozgrzeje, a ubita śmietanka doda szczyptę słodkości w te ponure, listopadowe dni. Zobacz, jak umilić sobie jesienny czas. To proste!

Przepis na Pumpkin Spice Latte

Składniki

  • podwójne espresso
  • 150 mleka Łaciate 3,2%
  • 50 g miąższu dyni
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 30 ml śmietanki Łaciatej 30%
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut.
  2. Studzimy i przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki mus z syropem klonowym.
  3. Do wysokiej szklanki przekładamy mus. W garnku podgrzewamy mleko z przyprawami.
  4. Do szklanki z musem wlewamy espresso. Dolewamy spienione ciepłe mleko.
  5. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Wykładamy na mleko i posypujemy cynamonem.

Smacznego!


Źródło: SM Mlekpol

Więcej ciekawych przepisów na jesienne rozgrzewające napoje z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (11)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl