Truskawki - dłuższy sezon i rekordowe zainteresowanie!
Owoce jagodowe je coraz więcej Polaków. Lato tego roku było kolejnym rekordowym dla wielu gatunków. Także truskawki biły historyczne rekordy kilkakrotnie. Na początku lata – w czerwcu – jadło truskawki 30 mln osób, to aż 93% badanych. Rekordowy był także sierpień, w którym truskawki jadło aż 11 mln Polaków (34%). Stały wzrost zainteresowania truskawkami komentują Agnieszka i Michał Leleń, plantatorzy z Małopolski, laureaci tytułów Truskawkowej Marki Roku 2024 i Jagodowej Marki Roku 2025.
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Truskawki to ulubiony owoc Polaków i najbardziej oczekiwany owoc sezonowy. Krajowe owoce dostępne są od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Pierwsze pojawią się truskawki ze szklarni, zwykle w tuż przed Wielkanocą. Od majówki dostępność wzrasta gdyż pojawiają się owoce z tuneli i spod osłon. Każdego dnia rośnie na nie popyt. W czerwcu pojawiają się owoce z upraw polowych a konsumpcja strzela w górę.
Je truskawki 98% Polaków i w każdym praktycznie miesiącu roku zyskują one nowych konsumentów. Wzrosty wynikają z rosnącej dostępności owoców deserowej jakości i coraz większej świadomości konsumentów dotyczącej ich wybitnych walorów zdrowotnych.
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”
W sierpniu br. truskawki jadło 34% badanych, czyli ponad 11 mln Polaków. To najwyższy wynik sierpniowych pomiarów w historii realizowanego od 6 lat unikalnego monitoringu konsumpcji. Przypomnijmy, że w czerwcu br. truskawka pobiła historyczny rekord ilości konsumentów - jadło ją aż 93% Polaków, czyli 30 mln osób.
Nie tylko truskawki, także borówki i maliny zanotowały w sierpniu swoje historyczne rekordy ilości konsumentów. Borówki jadło 21,5 mln (66%) a maliny 18,1 mln osób (56%).
W badaniach tego typu nie uczestniczą dzieci. Są one reprezentatywne dla osób dorosłych, w wieku 15 lat i więcej. Warto o tym pamiętać w przypadku truskawek, które jedzą także dzieci.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw