Aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta) 'Dr Szymanowski' została wyselekcjonowana przez polskiego dendrologa Tadeusza Szymanowskiego. Pnącze rośnie umiarkowanie silnie, rocznie przyrasta o 1-2 metry.
Roślina szczególnie efektownie prezentuje się w maju, gdy jej młode, soczyście zielone liście częściowo wybarwiają się na biało, a później na różowo, tworząc trójkolorową mozaikę. Najwięcej pstrych liści pojawia się w częściach roślin dobrze oświetlonych. Po zakończeniu kwitnienia barwne plamy powoli zielenieją i zanikają. Pojedyncze liście są cienkie, jajowate, długości około 10 cm, w okresie lata ciemnozielone, błyszczące, jesienią, przed opadaniem, intensywnie żółte.
Kwiaty aktinidii pstrolistnej 'Dr Szymanowski' pojawiają się w połowie maja trzeciego lub czwartego roku po posadzeniu, są stosunkowo małe, średnicy 1,5 cm, białe. Aktinidia 'Dr Szymanowski' jest odmianą żeńską z cechami obupłciowości, a więc oprócz kwiatów żeńskich tworzy nieliczne kwiaty męskie.
W celu poprawy zapylenia i uzyskania wyższego plonu w sąsiedztwie odmian żeńskich zaleca się sadzenie klonów męskich. Jeden osobnik męski wystarczy do zapylenia 6-8 osobników żeńskich. Dobrym zapylaczem aktinidii pstrolistnej jest aktinidia 'Adam', odmiana polskiej hodowli o dekoracyjnych liściach.
Owoce aktinidii 'Dr Szymanowski' są owalne, lekko spłaszczone, niezbyt duże, mierzą 2-2,5 cm długości oraz 1-1,3 cm szerokości, dojrzewają w sierpniu, a po dojrzeniu opadają. Masa pojedynczych owoców waha się w granicach 2,5–3 g. Mają cienką, gładką, zielonożółtą skórkę, od strony nasłonecznionej pokrytą lekkim rumieńcem; są soczyste, słodko winne, aromatyczne, kwaskowe i bardzo smaczne.
Dobrze wiedzieć, że owoce aktinidii 'Dr Szymanowski' zawierają szereg cennych substancji odżywczych i minerałów (potas, cynk) oraz witamin: C, PP, A1, B1, B2. Spożywa się je na surowo, ale można z nich przyrządzać różne przetwory: galaretki, nalewki, wina, doskonałe dżemy i marmolady oraz susz. Warto jeszcze wspomnieć, że aktinidia pstrolistna jest bliską krewniaczką aktinidii smakowitej, której owoce to popularne i znane kiwi.
Uprawa i wymagania
Aktinidię pstrolistną 'Dr Szymanowski' należy sadzić na stanowiskach ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatru, na glebach umiarkowanie wilgotnych, przepuszczalnych, lekko kwaśnych do obojętnych. W okresach suszy rośliny trzeba podlewać.
Nawożenie rośliny najlepiej rozpocząć dopiero w drugim roku po posadzeniu, stosując 2-3 krotnie, od połowy maja do końca czerwca, wieloskładnikowy nawóz mineralny w dawce od 10 g pod młode rośliny, do 20 g pod starsze. Nie warto przyspieszać terminu nawożenia, bowiem zabieg pobudza rośliny do intensywnego wzrostu, narażając młode pędy na uszkodzenia spowodowane późnymi przymrozkami.
Aktinidia owocuje na pędach 2 i 3 letnich, które po wydaniu owoców należy usuwać przez cięcie zimowe, pozostawiając pędy następcze. Aktinidia pstrolistna jest gatunkiem długowiecznym, może być z powodzeniem uprawiana w ogrodzie lub na działce przez kilkadziesiąt lat.
Gdzie posadzić?
Rośliny przeznaczone do celów dekoracyjnych należy sadzić przy mocnych podporach: płotach, pergolach, altanach, kratkach mocowanych do ścian budynków itp. W celu uzyskania licznych owoców aktinidię najlepiej posadzić przy konstrukcji z drutu rozpiętego między słupkami lub przy ażurowym ogrodzeniu (np. przy siatce) oraz odpowiednio ciąć, tak aby uzyskać pionowy przewodnik i odchodzące od niego poziomo silne pędy.
Opracowanie: Związek Szkółkarzy Polskich, zdjęcie tytułowe: Grzegorz Falkowski (ZSzP) Więcej o roślinach i ich producentach znajdziesz na e-katalogroslin.pl |