Dlaczego zimowe cięcie jabłoni jest ważne?
Cięcie jabłoni w zimie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i wydajności drzew. Pozwala kontrolować rozrost drzew, utrzymując je w dobrej kondycji. Przycinanie pozwala na lepsze nasłonecznienie owoców, co sprzyja ich jednolitemu dojrzewaniu i zwiększa słodycz. Dodatkowo, regularne cięcie zapobiega infekcjom, poprzez usunięcie chorych i uszkodzonych gałęzi, co umożliwia lepszy przepływ powietrza i odparowywanie wilgoci.
Czy przycinanie jabłoni w styczniu to dobry pomysł?
Zazwyczaj nie jest to zalecane, ponieważ istnieje duże ryzyko przymrozków, które są głównym zagrożeniem podczas tego zabiegu. Lepiej poczekać ponad miesiąc i uważnie obserwować prognozę pogody, aby uniknąć cięcia drzew jabłoni przed nadejściem okresowych mrozów.
Optymalny termin zimowego cięcia jabłoni
Zimowe cięcie jabłoni najlepiej przeprowadzić na przełomie zimy i wiosny, gdy drzewa są w stanie spoczynku, ale ryzyko mrozów jest już niewielkie. Idealny czas to okres od końca lutego do końca marca. Ważne jest, aby zabieg przeprowadzić w suchy, słoneczny dzień, unikając przymrozków.
Kluczowe jest przeprowadzenie tego zabiegu przed rozpoczęciem wegetacji drzew. Nie należy zbyt długo zwlekać z cięciem. Jeśli przycinanie zostanie wykonane po tym, jak drzewa wejdą w fazę wegetacji, może to spowodować wyciek soku, znanego jako 'płacz drzew', co może negatywnie wpłynąć na kondycję rośliny
Technika zimowego przycinania jabłoni
Podczas zimowego cięcia młodych jabłoni skupiamy się na formowaniu korony, zachowując bezpieczną wysokość – mniej więcej 70-80 cm od ziemi do pierwszego rozgałęzienia.
W przypadku starszych drzew, zimowe cięcie ma na celu prześwietlenie korony poprzez usunięcie starych gałęzi. Warto jednak pamiętać, że to głównie w okresie letnim, czyli pod koniec lipca i w sierpniu, koncentrujemy się na usuwaniu młodych pędów rosnących pionowo. Podczas letniego cięcia jabłoni kluczowe jest eliminowanie cienkich, jednorocznych pędów, gdyż drzewo najintensywniej owocuje na pędach dwu- do czteroletnich.
Narzędzia do cięcia
Do cięcia młodych jabłoni o cienkich gałązkach wystarczą nożyce lub sekator. W przypadku starszych drzew z grubszymi konarami konieczne będzie użycie piły ręcznej lub mechanicznej. Ważne, aby narzędzia były naostrzone i zdezynfekowane, co zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób.
Cięcie a zdrowie drzew
Regularne cięcie jabłoni jest nie tylko ważne dla kształtowania korony i plonów, ale także dla zdrowia drzew. Usuwanie chorych i uszkodzonych gałęzi zapobiega rozprzestrzenianiu się infekcji i chorób grzybowych. Dzięki temu drzewa są zdrowsze i bardziej odporne na szkodniki.
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: natalialeb / Adobe Stock